130 let

Ludmila Formanová (s číslem 124) při únorovém závodu, ve kterém ji postihlo svalové zranění | foto: Michal Doležal, ČTK

Mistryně světa Formanová ukončila aktivní kariéru

Sport
  •   15:50
Praha - Třiatřicetiletá běžkyně Ludmila Formanová oznámila konec aktivní kariéry. Mistryně světa v běhu na 800 metrů z haly i pod otevřeným nebem z roku 1999 se po porodu syna Petra vrátila na atletické ovály, ale v únoru ji na halovém mítinku v Praze-Stromovce postihlo svalové zranění a od té doby už nezávodila.
Formanová v roce 1998 získala evropské zlato na halovém šampionátu ve Valencii a o rok později kralovala i na světové scéně. Pak ji však bolavý kotník nedovolil dokončit rozběh na olympijských hrách v Sydney a začal se psát dlouhý příběh jejích zdravotních problémů. S pouzdrem šlachy na levém kotníku musela na operaci, pak ji postihl zánět v pravém tříslu a přišla o celou následující sezonu.

V roce 2002 se vrátila na dráhu pro čtvrté místo z mistrovství Evropy v Mnichově, ale po sezoně absolvovala další chirurgický zákrok kvůli odstranění kostních úlomků z pravé holeně. Pak se ozvala záda a po operaci vyhřezlé ploténky ji čekala další nucená pauza. Chtěla se vrátit na olympijské hry v Aténách, ale velká bolest způsobená ostruhou na patě jí účast nedovolila.

Pak si pořídila rodinu, v září 2005 se jí narodil syn Petr. Po mateřské pauze se rozhodla pokračovat v závodění, ale únorové svalové zranění nakonec udělalo definitivní tečku za její kariérou.
Autor: ČTK