Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Mladá Boleslav výborně vstoupila do Ligy mistrů

Sport

  22:43
MLADÁ BOLESLAV - Premiéra v evropských pohárech vyšla Mladé Boleslavi na jedničku. Na domácím stadionu porazila v druhém předkole Ligy mistrů Valerengu Oslo 3:1 a připravila si tak dobrou výchozí pozici pro odvetu v Norsku.

Záložník Marek Matějovský se raduje z branky do sítě Valerengy Oslo. foto: Radek Petrášek, ČTK

Mladoboleslavští mohli dokonce po výborném úvodu a třech rychlých brankách v první
dvacetiminutovce odjíždět k odvetě ještě s lepšími vyhlídkami.

Soupeř se však po pauze zlepšil a vstřelil gól naděje, který může mít za týden v Oslu cenu zlata.

Na tak skvělý úvod českého týmu v poháru si málokdo vzpomene a Mladé Boleslavi se to podařilo hned v premiérovém vystoupení v pohárové Evropě. Valerenga zažila dvacetiminutovku hrůzy, s níž zkušený tým rozhodně nepočítal, a výrazně si hned na úvod dvojzápasového měření sil zkomplikoval postupové plány.

Všechno začal už v sedmé minutě Matějovský, který skvěle řídil středočeskou ofenzivu. Dlouhým pasem vyslal sprintujícího Kuliče, který stačil ještě od brankové čáry vrátit míč na nohu Pecky a jeho střela z první znamenala vedení českého vicemistra.

Vyprodaný stadion si vedení užíval a brzy euforie ještě vzrostla. Kulič se proháčkoval v jedenácté minutě do šestnáctky soupeře, poslal míč k volnému Matějovskému, který se také nemýlil. Domácí dál proti děravé obraně cítili šanci a už v 19. minutě vypukla obrovská radost potřetí a znovu u toho byl nezadržitelný Matějovský, který z osmnácti metrů prostřelil shluk hráčů před brankou a v ochozech se rozjely oslavné mexické vlny.

Až poté se Středočeši trochu zatáhli a začali podvědomě šetřit síly, kterých vydali v úvodu nečekaně mnoho. Ale ani potom nebyly bez šancí a pokud by gólman Arason ve 25. minutě nevytáhl svůj první zákrok proti střele Ševinského, mohl lovit míč počtvrté ze své sítě.

Hosté se z úvodního šoku probrali až krátce před pauzou, kdy vyslali před Kučeru dva slibné centry, ale přes zaváhání domácí obrany neuspěli. O to více začali zlobit po přestávce, kdy se na nich zřejmě projevila ostrá poločasová domluva trenéra.

Už v 52. minutě střídající Gashi poprvé nachytal domácí obranu v nedbalkách, ale jeho střela skončila mimo branku. Následný roh skončil úspěšnou hlavičkou Dos Santose, kterou však Kučera u bližší tyče stačil lapit.

Domácí znovu připomněli úvodní skvělé kombinace až v 66. minutě, ale koncová střela Poláčka se mezi tyče nevešla. Více vzruchu přinesl protiútok soupeře, po němž Sörönsen jen šest minut po příchodu na trávník vyslal do šance Geshiho, který trupem míč dopravil do sítě.

V těchto chvílích měli hosté výrazně navrch, domácím jako kdyby docházely síly, které vynaložili na drtivý tlak v úvodu. Hosté zlobili především při standardních situacích, ale boleslavští hráči dokázali přes zjevné potíže míč dostat do bezpečí.

Sami se snažili o rychlé brejky, ale k úspěšnějšímu zakončení už jim chybělo více sil i odvahy středové řady, která už tak pilně nedoplňovala útočnou řadu. Přesto se na stadionu po zápase dlouho tleskalo.

Mladá Boleslav - Valerenga Oslo 3:1 (3:0)
Branky: 11. a 19. Matějovský, 7. Pecka - 67. Geshi. Rozhodčí: Proenca - Nevés, Tiago (všichni Portug.). ŽK: Palát, Kulič - Johnsen. Diváci: 5000 (vyprodáno).
FK Mladá Boleslav: Kučera - Ševinský, Brezinský, Vít, Palát - Vaculík, Abrahám (88. Kysela), Matějovský, Poláček (71. Riegel) - Pecka, Kulič (85. Ordoš). Trenér: Uhrin.
IF Valerenga Oslo: Arason - Johnsen, Muri (25. Geshi), Hovi, Jepsen - T. Holm, Berre (60. Sörönsen) - Storbak, Grindheim, Dos Santos - D.F. Holm. Trenér: Rekdal.
Autoři: ,

Rodinný dům
Rodinný dům

Jana Žižky, Dačice - Dačice III, okres Jindřichův Hradec
3 590 000 Kč