130 let

Francesca Jonesová. | foto: Reprofoto

Mladá tenistka má jen patnáct prstů, přesto patří mezi 300 nejlepších hráček

Sport
  •   8:09
Londýn / Praha - Francesca Jonesová se narodila s výjimečnou genetickou poruchou, ale zároveň i obrovským tenisovým talentem. Brzy se tak stala nejmladší hráčkou TOP 25 Spojeného království.

Bouchardová napodobila Williamsovou, navlékla ‚kočičí‘ oblek. Které to sluší více?

Ze všech hráčů i hráček letošního Wimbledonu, ona je tou nejvíce inspirující. I když má na každé ruce čtyři prsty místo pěti, a na jedné noze čtyři a na druhé dokonce jen tři, nevzdává se. Velmi vzácný syndrom ektodermální dysplazie, který způsobuje poruchu vývoje prstů, ji nemůže zastavit.

„Mám i méně zubů než většina lidí. Syndrom má několik příznaků, problémů s prsty bylo několik. I proto mám za sebou několik operací,“ podotkla Jonesová pro televizi Sky.

Nyní osmnáctiletá hráčka se k tenisu dostala na základní škole, kdy ji její otec poslal do tenisového tábora. Rychle se tam přišlo na fakt, že Jonesová má přirozené sportovní nadání. Proto se v pouhých devíti letech její rodina přestěhovala do Barcelony, aby zde Francesca mohla rozvíjet svůj um.

Ruce tenistky Francescy Jonesové.

A to ve stejné tenisové akademii, v níž se tomuto sportu učili například Andy Murray nebo Rafael Nadal. Jonesová dělala pokroky, a to navzdory tomu, že lékaři tvrdili, že se se svým handicapem nikdy nemůže stát špičkovou tenistkou.

Ona odpověděla: „Vždycky říkám, že největší potěšení v životě mi dělá fakt, že tohle nejde, tohle nezvládnu. A to je mé motto, chci podle něj žít po zbytek své kariéry.“

„Nemyslím si, že by měl být někdo omezován názory jiných lidí.“

Nadal si stěžuje na pořadatele Wimbledonu. ‚Bylo by překvapivé, kdyby se mnou musel hrát semifinále,‘ zastal se ho Djokovič

Trenér Jonesové dnes říká, že pevná mysl jeho svěřenkyni dostala mezi 300 nejlepších hráček světa. Nedávno vyhrála dva turnaje v Bělorusku a odměnou jí byla divoká karta pro kvalifikační turnaj do Wimbledonu, kde ale v úterý prohrála s Polkou Kawovou 3-6, 7-6, 3-6.

„Není jako ostatní hráčky,“ usmál se kouč Albert Portas. „Samozřejmě, že musí speciálně pracovat na některých věcech, zejména na práci s prsty. Musí také myslet na to, že její tělo je trochu jiné. Ale jak vidíte, je TOP 300 a myslím si, že nemá žádné limity. Ty jsou jen v její hlavě, ale samozřejmě je o něco působivější než ostatní hráčky,“ míní.

Chce se stát světovou jedničkou

Jonesová přiznala, že často bojuje s osamělostí, zejména na delší turnajových sériích. Tehdy jí dělají společnost jen knihy a hudba, jejím cílem je ale stát se nejlepší hráčkou světa.

„Vím, že se s tenisem ve svém věku poměrně dost potýkám. A neočekávám, že uvidím duhu a jednorožce, jestliže si přeji, abych se jednoho dne dostala na vrchol,“ říká britská hráčka. „Ale teď je to jen o neustálé tvrdé práci a posouvání vlastních limitů.“

Jako nejmladší hráčka britské TOP 25 má Jonesová nárok na stipendia tenisového svazu. Jsou navržena tak, aby poskytovala pomoc na míru konkrétní hráčce či hráči, aby dosáhli elitní stovky do pěti let.

Jonesová také poznává svou roli lídryně pro osoby s podobným handicapem.

„Byla jsem kontaktována argentinskou rodinou, jejichž dcera má od narození stejný problém jako já. Ptali se mě, jak se mi to podařilo překonat,“ pýří se tenistka. „Neexistují žádná slova, která bych mohla použít, abych popsala, jak úžasné je přijímat takovéto zprávy.“

Autor: Jan Krejcar