Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Mladíci nestačili na Švédsko

Sport

  17:09
PARDUBICE - Závěrečné vystoupení v základní skupině mistrovství světa hokejistů do 20 let se českým reprezentantům nevyvedlo. Mladíci dnes v Pardubicích prohráli se Švédskem 2:4 a do čtvrtfinále postoupili ze třetího místa. Jejich dalším soupeřem bude Rusko.

Švédský brankář Jhonas Enroth a jeho spoluhráč Oscar Moller (vpravo) bojují s Jakubem Voráčkem. foto: ČTK

Švédové si zajistili přímý postup do semifinále z prvního místa a na turnaji dosud neztratili ani bod.

Úvodní minuty duelu přinesly především boj ve středním pásmu, ve snaze o vykřesání teoretické naděje na přímý postup do semifinále byl lehce aktivnější český výběr, ale při první vážnější situaci za Kovářovou brankou udeřil soupeř. Na turnaji dosud neporažení Švédové byli šikovnější v rohu u hrazení, následovala rychlá přihrávka na osamoceného Möllera před brankovištěm a pohotové zakončení.

Rychlou odpověď chystal v sedmé minutě Voráček, když zpoza Enrothovy svatyně našel osamoceného Bártka, ten však gólmana překonat nedokázal. Vzápětí mířil ranou od modré čáry jen těsně vedle Bořuta. Právě Bártek mohl ve 12. minutě jásat nad vyrovnáním, ovšem jen do okamžiku, kdy sudí po konzultaci s videorozhodčím jeho gól odvolali pro úmyslné kopnutí bruslí. Chvilku na to mohl zvýšit Lagerström, po něm těsně minul z bezprostřední blízkosti Kempe a po chybě Anderséna neuspěl ani Sklenář při přečíslení tří na jednoho, takže stav v první třetině zůstal nezměněn.

Krátce po zahájení druhé dvacetiminutovky si Švédsko vynutilo v rychlém sledu dva fauly českého týmu a dvojnásobnou přesilovkou v délce 82 sekund nepohrdlo: u levé Kovářovy tyčky pohodlně dorážel do odkryté branky Patrik Berglund. Hamplův trest tím sice skončil a na led se vrátil i druhý hříšník Frolík, ale do hry zasáhnout nestihl. Čtyři vteřiny poté, co opustil trestnou lavici, totiž vystřelil od modré čáry Moe a Larsson parádní tečí nedal Kovářovi nejmenší šanci k zakročení. Dvojnásobnou přesilovku během 37 vteřin po té naopak nevyužil český výběr.

V prvních vteřinách třetího dějství dohrávali Češi přesilovku ze druhé třetiny a pouhé tři vteřiny před Larssonovým návratem na led pálil přesně mezi Enrothovy betony Bořuta. Alespoň malá naděje na bodový zisk však netrvala dlouho - po 42 vteřinách pálil nekompromisně Figren. Český tým následně nevyužil přesilovku pět na tři v délce 44 vteřin, alespoň kosmetickou korekci výsledku však zařídil v 51. minutě povedenou ranou Sklenář.

Výsledek - skupina A:
Švédsko - Česká republika 4:2 (1:0, 2:0, 1:2)

Branka a nahrávky: 5. Möller (Alcén, P. Berglund), 24. P. Berglund (Lagerström, Möller), 25. Larsson (Moe, Andersson), 42. Figren (Larsson) - 41. Bořuta (Voráček, Jordán), 51. Sklenář (Ondráček, Piskáček). Rozhodčí: Kurmann (Švýc.), Bulanov - Gorděnko (oba Rus.), Winnekens (Něm.). Vyloučení: 9:2. Využití: 1:1. Diváci: 6272.

Sestavy:
Švédsko:
Enroth - Carlsson, K. Berglund, Motin, Hedman, Eklund, Andersén, Moe - Möller, P. Berglund, Alcén - Figren, Andersson, Larsson - Forsberg, Backlund, Lagerström - Kempe, Lundh, Hagelin. Trenér: Par Marts.
Česká republika: Kovář - Jordán, Bořuta, Parýzek, Piskáček, Kundrátek, Prokop - Voráček, Frolík, Bártek - Látal, Strapáč, Hampl - Sklenář, Kuběna, Ondráček - Meidl, Semorád, Szturc. Trenéři: Miloslav Hořava, Radim Rulík a Ondřej Weissmann.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!