Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Mladík Veselý vyhrál druhý challenger, Kvitová v Miami postoupila

Australian Open

  16:10aktualizováno  21:00
OSTRAVA - Česká tenistka Petra Kvitová otočila v Madridu zápas s Yaninou Wickmayerovou z Belgie a po výhře 4:6, 7:5 a 6:4 postoupila do druhého kola. Naopak rychle prošel do druhého kola Radek Štěpánek. Další soupeřkou osmé hráčky světa bude Slovenka Daniela Hantuchová. Třiadvacetiletá Kvitová se na postup hodně nadřela. Po ztrátě prvního setu totiž ve druhé sadě neudržela vedení 5:3 a v rozhodujícím setu zase musela otáčet nepříznivé skóre 2:4.

Petra Kvitová foto: ČTK

Náskok Wickmayerové ale vymazala ziskem čtyř gamů za sebou. Ve druhém kole se předloňská madridská finalistka Kvitová utká s Hantuchovou. Slovenskou tenistku porazila ve všech šesti dosavadních vzájemných zápasech a navíc s ní ještě neztratila jediný set. Další dvě české tenistky v prvním kole skončily. Lucie Šafářová podlehla Jekatěrině Makarovové 2:6, 5:7, přestože v druhém setu vedla už 5:2. Klára Zakopalová skrečovala utkání s další Ruskou Marií Kirilenkovou, s níž prohrávala 3:6 a 1:2.

Štěpánek vyhrál druhou z pěti dvouher po lednové operaci krční páteře. Tomice, který je v žebříčku ATP hned za ním, čtyřiatřicetiletý český hráč porazil v Madridu stejně jako loni ve dvou setech. Ani jednou neztratil podání a po 64 minutách slavil postup, když proměnil při svém servisu třetí mečbol. S Federerem si zahraje počtrnácté v kariéře, bývalou světovou jedničku dokázal porazit dvakrát a vždy na antuce.

Ještě před úvodním zápasem skončil turnaj pro Američanku Venus Williamsovou, která odstoupila kvůli problémům se zády. Bývalou světovou jedničku nahradila v pavouku Švýcarka Stefanie Vögeleová, která však okamžitě vypadla s domácí Anabel Medinaovou Garriguesovou. Lépe se vedlo mladší sestře Venus a obhájkyni titulu Sereně. Světová jednička sice první set s Juliou Putincevovou vyhrála až v tie-breaku, v následující sadě ale kazašské hráčce povolila jediný game.

Veselý vyhrál v Ostravě druhý challenger během tří týdnů

Devatenáctiletý tenista Jiří Veselý vyhrál v Ostravě druhý challenger během tří týdnů. Po triumfu v polovině dubna v tureckém Mersinu ve finále Prosperita Open na antuce v Komenského sadech porazil šestého nasazeného Belgičana Steva Darcise ve dvou setech shodně 6:4.  Příbramský rodák Veselý v Ostravě porazil všech pět soupeřů včetně dvou nasazených hráčů a dvou krajanů - Dušana Lojdy a Jaroslava Pospíšila.

Dvakrát zvládl třísetové bitvy a k trofeji dokráčel jako nenasazený hráč. Zastoupil tak turnajovou jedničku a daviscupového reprezentanta Lukáše Rosola, jenž s Darcisem prohrál sobotní semifinále. "Moc mě potěšilo, že se výrazně prosadil další hráč z líhně prostějovských talentů. Jirka odehrál turnaj skvěle, zvládl velké zápasy. Míří do světové špičky, je to skvělá zpráva pro daviscupový tým i pro budoucnost českého tenisu," pochvaloval si nehrající kapitán české daviscupové reprezentace Jaroslav Navrátil, který je od jara i Veselého osobním koučem.

Veselý porazil belgického soupeře díky čtyřem vyhraným brejkbolům z osmi a také díky šesti esům. Finále ukončil po hodině a 26 minutách. Obě sady přitom rozehrál lépe zkušenější Darcis, který v první vedl 3:1, ve druhé dokonce 3:0 a 40:15. "Tady v tom okamžiku jsem měl strašně negativní myšlenky. Byl jsem fyzicky unavený, hnali jsme se totiž pořád se strany na stranu a mně docházely síly. Ale dostal jsem se z toho. Hlava mi fungovala. Vždycky, když to bylo důležité, jsem si pomohl servisem, který mě držel celý turnaj. Od základní čáry jsem diktoval hru, snažil jsem se mu to tlačit do jeho bekhendu," řekl Veselý, který za turnajový triumf získal i finanční odměnu 12.250 eur.

Ještě na začátku týdne ho prý vůbec nenapadlo, že by se v Ostravě mohl dostat tak daleko. "Je paradoxní, že jsem to tady dotáhl až do finále a vyhrál. Přijel jsem nepřipravený. Před dvěma týdny jsem si totiž v Římě lehce poranil patu, pak jsem si zase udělal výron v kotníku. Ještě v prvním kole jsem tu nohu cítil," řekl Veselý. Laboroval i s nachlazením. Teplotami odnesl deštivý prostředek týdne. "Hrál jsem dva dny po sobě v dešti. Měl jsem i rýmu, kašel, dokonce jeden den teploty. Můj tým, který se o mě stará, do mě cpal vitamíny, které zabraly," řekl Veselý.

Vítěz juniorky na Australian Open z roku 2011 konečně i mezi muži začíná naplno prodávat svůj potenciál. Svědčí mu spolupráce s otcem a synem Navrátilovými. "Hodně mi pomáhají. Po turnajích se mnou jezdí hlavně Michal, protože pan Navrátil už toho hodně odcestoval s Tomášem Berdychem, když ho koučoval. Ale občas taky vyjede, tady v Ostravě se mnou byl," řekl Veselý.

Ještě před rokem se nejlepší juniorský tenista za rok 2011 pohyboval někde v páté stovce žebříčku. Zkraje tohoto týdne už byl na 164. místě a teď by se měl posunout o dalších čtyřicet příček výše. První stovku má na dohled. "Je to úžasné. Vůbec jsem nečekal, že by to mohlo jít takhle rychle. Ještě je to daleko, ale šance určitě je. Snažím se ale zůstat nohama na zemi a makat dál," řekl Veselý. Po triumfu v Ostravě si naplánoval týden volno a pak by se měl představit na challengeru v Uzbekistánu.

Duel německých tenistů ve finále v Mnichově vyhrál Haas

První německé finále turnaje v Mnichově po 48 letech vyhrál Tommy Haas. Pětatřicetiletý tenista porazil obhájce Philippa Kohlschreibera 6:3, 7:6 a připsal si čtrnáctý titul v kariéře. Haas v Mnichově uspěl na druhý pokus, v roce 2000 nestačil na Argentince Franka Squillariho. Na domácí půdě získal celkově čtvrtý triumf, když dvakrát dokázal vyhrát v Halle a jednou ve Stuttgartu.

Za vítězství v bavorské metropoli si odnesl prémii 74 tisíc eur a obdržel vůz BMW Cabrio. Devětadvacetiletý Kohlschreiber ve finále usiloval už o třetí vítězství na turnaji. Kromě loňska v Mnichově triumfoval v roce 2007.

Wawrinka ukončil v Oeiras dvouleté čekání na titul

Švýcar Stanislas Wawrinka ukončil v Oeiras dvouleté čekání na titul. V dnešním finále porazil v souboji dvou nejvýše nasazených hráčů turnajovou jedničku Španěla Davida Ferrera 6:1 a 6:4. Ferrer s Wawrinkou se ve finále v letošní sezoně utkali už podruhé. V únoru v Buenos Aires rovněž na antuce byl ve třech setech úspěšnější španělský tenista, tentokrát ale v Portugalsku na osmadvacetiletého Švýcara nestačil a prohrál s ním za hodinu a pět minut. Wawrinka díky triumfu v Oeiras rozšířil sbírku turnajových vítězství na čtyři. S Ferrerem si vylepšil vzájemnou bilanci na čtyři vítězství a sedm porážek.

Výsledky tenisových turnajů

Challenger Prosperita Open v Ostravě (antuka, dotace 85.000 eur)
Dvouhra - finále: Veselý - Darcis (6-Belg.) 6:4, 6:4
Čtyřhra - finále: Darcis, O. Rochus (Belg.) - Bednarek, Kowalczyk (1-Pol.) 7:5, 7:5

Mnichov (antuka, dotace 467.800 eur)
Dvouhra - finále: Haas (3-Něm.) - Kohlschreiber (4-Něm.) 6:3, 7:6 (7:3)
Čtyřhra - finále: Nieminen, Tursunov (Fin./Rus.) - Baghdatis, Butorac (Kypr/USA) 6:1, 6:4

Oeiras (antuka)
Muži (467.800 eur)
Dvouhra - finále: Wawrinka (2-Švýc.) - Ferrer (1-Šp.) 6:1, 6:4
Čtyřhra - finále: González, Lipsky (3-Mex./USA) - Kuréši, Rojer (1-Pák./Niz.) 6:3, 4:6, 10:7

Madrid (antuka)
Muži (dotace 4,303.867 eur)
Dvouhra - 1. kolo
Štěpánek
- Tomic (Austr.) 6:3, 6:2
Simon (16-Fr.) - Benneteau (Fr.) 2:6, 7:5, 6:3
Verdasco (Šp.) - Goffin (Belg.) 7:6 (7:2), 6:2
Chardy (Fr.) - Zeballos (Arg.) 6:4, 7:6 (7:3)
Andújar (Šp.) - Čilič (10-Chor.) 6:7 (6:8), 6:4, 6:1

Ženy (dotace 4,033.254 euro
Dvouhra - 1. kolo
Kvitová
(8) - Wickmayerová (Belg.) 4:6, 7:5, 6:4
Makarovová (Rus.) - Šafářová 6:2, 7:5
Kirilenková (13-Rus.) - Zakopalová 6:3, 2:1 skreč
S. Williamsová (1-USA) - Putincevová (Kaz.) 7:6 (7:5), 6:1
A. Radwaňská (4-Pol.) - Pironkovová (Bul.) 6:2, 6:4
Kerberová (6-Něm.) - Hsieh Su-Wei (Tchaj-wan) 3:6, 6:3, 6:2
Švedovová (Kaz.) - Wozniacká (10-Dán.) 6:2, 6:4
Bartoliová (14-Fr.) - Vesninová (Rus.) 6:3, 3:0 skreč
Cibulková (15-SR) - Curenková (Ukr.) 6:3, 6:2
Medinaová (Šp.) - Vögeleová (Švýc.) 6:3, 6:3
Kanepiová (Est.) - Pennettaová (It.) 6:3, 6:7 (6:8), 6:2
Cirsteaová (Rum.) - Moritaová (Jap.) 3:0 skreč
Torrová-Florová (Šp.) - Schiavoneová (It.) 6:2, 7:5
Keysová (USA) - Li Na (5-Čína) 6:3, 6:2
Ivanovičová (16-Srb.) - Matteková-Sandsová (USA) 6:7 (10:12), 6:3, 6:2
Scheepersová (JAR) - Jankovičová (Srb.) 6:7 (1:7), 6:3, 6:3
Kuzněcovová (Rus.) - Čeng Ťie (Čína) 6:2, 6:3
Petrovová (11-Rus.) - Giorgiová (It.) 6:3, 4:6, 6:4
Lepchenková (USA) - Vinciová (12-It.) 6:1, 1:6, 6:2

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.