130 let
Šéf FIA Max Mosley.

Šéf FIA Max Mosley. | foto: AFP

Doporučujeme

Mosley nebo Ferrari a spol.? FIA čeká klíčový verdikt

Sport
  •   0:23
PRAHA - Pro formuli 1 nastal den D. Vedení Mezinárodní automobilové federace (FIA) totiž zveřejní startovní listinu pro příští rok. Velkou otázkou zůstává, zda se v ní objeví stáje sdružené v Asociaci týmů formule 1 (FOTA).

FOTA se skládá z osmi současných stájí vyjma Williamsu a Force India. A právě Ferrari a spol. podmiňují svoji účast splněním podmínek, které se FIA nelíbí. Její prezident Max Mosley totiž trvá na zavedení rozpočtových stropů, které by pomohly zejména malým a novým stájím.

Většina současných týmů chce ale globální ekonomickou krizi řešit po svém a odmítá Mosleyho stropy. "29. května jsme spolu s ostatními týmy FOTA podali podmíněnou přihlášku. S tou jsme FIA předložili sérii návrhů, jejichž součástí bylo kromě jiných také významné snížení nákladů," vysvětlil ředitel Ferrari Stefano Domenicali.

V úterý vyzval Mosley FOTA, aby podala bezpodmínečné přihlášky a zbytek řešila až po 12. červnu. "Podle Mezinárodního sportovního kodexu v tuto chvíli nemůžeme změnit pravidla pro rok 2010, pokud nebudeme mít souhlas všech přihlášených soutěžících. Jakmile budeme mít seznam potvrzených účastníků, můžeme provést změny, za předpokladu, že dojde k jednomyslné shodě," vysvětlil Mosley.

Jenže na to rebelující týmy neslyšely. Návrh však jednoznačně neodmítly, i proto, že obsahoval ze strany FIA kompromisy. "Můžeme souhlasit s tím, že všechny týmy budou v roce 2010 závodit podle stejných pravidel," napsal Mosley v dopise vedení Ferrari. „Rozpočtový strop by mohl být ve výši až 100 milionů eur. Musíme mít ale jistotu pro rok 2011, že bude strop ve výši 45 milionů,“ dodal prezident FIA.

Založí vlastní šampionát?
V původním Mosleyho návrhu měly být rozpočtové stropy dobrovolné. Stáje, které by na ně přistoupily, by však získaly řadu výhod, a­šampionát by se tak uskutečnil s­dvojími pravidly.

Včera večer zasedly obě strany opět k jednacímu stolu, ale více než čtyřhodinová schůzka k dohodě nevedla. Pokud by se rebelující týmy s­FIA nedohodly dnes na poslední chvíli, hrozilo by, že se příští rok na startu objeví až deset nových stájí a ­Force India s Williamsem. Ferrari a spol. by pak zřejmě zvažovalo založení vlastního formulového šampionátu.

"Stáje by ale čekaly velké problémy. Mám s týmy smlouvy, a pokud by někdo oslovil partnery nebo televizní dodavatele, bral bych to jako hrozbu," sdělil promotér F1 Bernie Ecclestone listu Daily Express. "Soudní žaloby by mohly jít do stovek milionů liber," pohrozil Ecclestone.

Autor: Vojtěch Gibiš