Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Motivaci mám jen na šampionáty

Sport

  12:40
PRAHA - Za týden bude odjíždět na halový vrchol roku, ale momentálně není Roman Šebrle (33) v úplně ideální formě. Olympijský vítěz a světový rekordman v desetiboji ví, že na mistrovství světa nebude nadupaný jako tomu bývalo ještě před pár lety.

Roman Šebrle se raduje z vítězství na halovém mistrovství Evropy v sedmiboji. foto: ČTK

Výkonnost na sedmiboj ve Valencii si o víkendu testoval na domácím halovém šampionátu ve Stromovce v kouli a v tyči. Kvůli únavě z tréninku ale vynechal oblíbené překážky.

* Jak jste spokojen s vrhem 15,27 metru a skokem 467 cm?

Nic zvláštního mi to neukázalo. Na tyči ale musím zapracovat, dva roky jsem ji pořádně netrénoval. Na soustředěních totiž nikdy nebyly kvůli silnému větru podmínky. Do léta se na ni potřebuju zaměřit.

* Co říkáte své aktuální formě, jak jste spokojený?

Není to jak za mlada. Dneska si ale říkám, že je jedno, kolik skočím nebo hodím. Motivaci mám jen na velké závody a šampionáty, zatímco v mládí jsem ji měl na každý pouťák. Teď už se na malé závody prostě nevyhecuju. Dřív mi šlo o hodně, chtěl jsem se pořád zlepšovat. V mládí je člověk větší janek, ale pak se postupně uklidňuje.

* Před týdnem jste na mítinku v Tallinnu skončil pátý, taky jste se nedokázal vyhecovat?

Měl jsem se tam trápit a udělat v sedmiboji o dvě stě bodů víc. Vždyť je to v podstatě relativně jedno, jestli jsem druhý nebo pátý. Už prostě nejde jít do každého startu naplno a hecovat se do něj.

* Donedávna jste tvrdil, že s tím nemáte problém, že jste pořád mladý kluk?

Ale já jsem přece pořád mladý kluk... (směje se) Ne ne, už jsem to pochopil asi tak před dvěma roky, že nemá cenu se zbytečně honit.

* Jak se díváte směrem k Valencii?

Věřím, že tam to bude úplně něco jiného. Bude to daleko důležitější. Trochu se na mně asi podepsalo, že jsem v lednu přestal s tréninkem o dva týdny dřív. Teď to ještě cítím.

* Nemůže mít momentální pokles formy vliv na olympiádu v Pekingu?

Vůči Pekingu je to totálně jedno. Po hale začne vlastně nová sezona a tam už se musí udělat všechno správně. Peking je ještě strašně daleko. Na cestě k němu se dá tisíckrát odpočívat, tisíckrát něco pokazit a zase napravit.

* Je pro vás snazší získat medaili venku, nebo v hale?

Získat medaili není nikdy snadné. Venku mám ale při desetiboji rozhodně výhodu v oštěpu, ani disk není špatný.

* Bude tentokrát těžší, když zatím nemáte optimální formu, bojovat o halový titul mistra světa?

Možná se to někomu nezdá, ale ono je to těžké každý rok. Potřebuju optimálně vyladit, abych byl připravený na závod, který bude úplně něco jiného, než když jsem závodil v Tallinnu.

* Dá se před šampionátem ve Valencii na vaší formě ještě něco vypilovat?

Do začátku šampionátu zbývá ještě poměrně dost času. Zdá se mi, že jdu s formou trochu nahoru, ale ukáže se až ve Valencii. Teď už budu spíš odpočívat. Ještě mě ale čeká závod v Chemnitzu s individuálními starty.

* Váš velký soupeř Bryan Clay prý nemá účast ve Valencii jistou, protože výkon v sedmiboji dosáhl na neregulérní dráze a mezi pozvanými za loňské výsledky není. Co tomu říkáte?

Já nevím, já bych ho tam pustil, protože na té neregulérní dráze se běží jenom závěrečný kilometr a ten už nemá na celkový výsledek moc velký vliv.
Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...