130 let

Lukáš Pešek. | foto: ČTK

Motocyklista Pešek se vrací do MS, bude jezdit s elitou v MotoGP

Sport
  •   21:15
PRAHA - Po dvouleté pauze se Lukáš Pešek vrátí do mistrovství světa silničních motocyklů a jako druhý Čech bude startovat v elitní třídě MotoGP. Sedmadvacetiletý vítěz dvou Velkých cen v kategorii do 125 ccm se dohodl na angažmá s italským týmem IodaRacing, který to oznámil na svém webu.

V MotoGP bude Peškovým soupeřem i Karel Abraham, jehož čeká třetí sezona v králové kubatuře. Informace o tom, že by se Pešek mohl nečekaně vrátit do světového šampionátu, se objevily v pondělí. Odcestoval do Itálie a uzavřel s týmem dohodu. Opět bude spolupracovat s Giampierem Sacchim, pod jehož vedením úspěšně závodil v MS ve třídě do 125 ccm v továrním týmu Derbi.

"Společně jsme napsali spoustu krásných stránek v týmu Derbi. Teď nás čeká těžký úkol, ale jsem si jistý, že Lukáš má na to, aby se prosadil i v nejvyšší třídě," uvedl Sacchi. Pražský rodák přiznal, že jej telefonát a nabídka od Sacchiho překvapila, ale zároveň potěšila. "Možná Pán Bůh existuje," řekl Pešek na začátku týdne. Podobně mluvil i dnes, kdy opět zdůraznil osobu italského manažera.

"Je to pro mě velký krok. Udělám vše, abych dosáhl nejlepších výsledků"

"Za tuto příležitost jsem velmi šťastný. Nečeká mě nic snadného, v MotoGP jezdí nejlepší piloti světa. Je to pro mě velký krok, ale udělám vše, abych dosáhl nejlepších výsledků," uvedl na webu týmu. IodaRacing hledal druhého jezdce k Danilu Petruccimu poté, co se nedohodl na spolupráci s dalším Italem Roberto Rolfem, který se rozhodl věnovat supersportům. Krachla i jednání s Australanem Chrisem Vermeulenem.

Podle zahraničních webů bylo hlavním důvodem, že Vermeulen by nepřinesl do týmu požadovaných 220.000 eur (5,5 milionu korun). Tuto částku by měl údajně zaplatit Pešek. Český jezdec vypadl z MS v průběhu sezony 2010, kdy předčasně skončila jeho spolupráce s italským týmem Matteoni ve třídě Moto2. V letošním roce startoval se supersportem a superbikem. Nejprve ve světovém šampionátu, poté v německém seriálu IDM.

Česká republika tak bude mít ve startovaní listině MS v příštím roce tři zástupce. Jakub Kornfeil pojede ve třídě Moto3 a Abraham bude pokračovat v MotoGP, kde bude mít nově k dispozici motocykl typu CRT. Oproti továrním motocyklům slabší stroj nasazuje i tým IodaRacing.

Autor: ČTK