Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Závody v Brně byly prodělečné. Navštívilo je 212 tisíc diváků

Sport

  14:34aktualizováno  18:09
BRNO - Velkou cenu České republiky silničních motocyklů v Brně navštívilo v průběhu víkendu 212.303 diváků, což je nejslabší návštěva za poslední roky. Propad nastal zejména v neděli, kdy i kvůli rannímu dešti zavítalo na Masarykův okruh 139.232 fanoušků.

Fanoušci na Velké ceně České republiky foto: ČTK

V minulých dvou letech na brněnské závody přišlo shodně zhruba 238 tisíc diváků. Loni přitom pořadatelé doufali, že díky premiérovému startu Karla Abrahama v královské kategorii MotoGP padne rekordní zápis z roku 2007, kdy na okruh přišlo 245.039 lidí. Nedělním maximem je 159.000 fanoušků z roku 2006.

"I když je návštěvnost nižší (než loni), jsem spokojená, protože ve světě je obrovský pokles. Krize je vidět. U Čechů si nemyslím, že by to byla krize, ale začínají šetřit. A vstupenky nejsou nejlevnější," uvedla ředitelka Automotodromu Ivana Ulmanová.

ČTĚTE TAKÉ

Vzhledem k dnešnímu rannímu dešti očekávala, že fanoušků přijde na závěrečný den ještě méně. "Oddechla jsem si a jsem za ně vděčná. Každý, kdo se podíval na tribunu C nebo G, tak musel vidět, že jich přišlo hodně," řekla Ulmanová.

Závody byly prodělečné

I tak podle ní bude pořádání Velké ceny prodělečné. Oproti minulosti ale méně, neboť organizátoři letos dostali dotace z veřejných zdrojů (od ministerstva školství, města Brna a jihomoravského kraje) ve výši 46,5 milionů korun. Jak to bude v příštím roce, není jasné. Největší část dotace poskytlo ministerstvo školství, jehož šéf se ale změnil. S novým ministrem Petrem Fialou budou zástupci Automotodromu o podpoře jednat v polovině září.

"Nemám žádné signály, jak se k tomu staví. Sázet na to, že je Brňák ale nelze. Je potřeba se postavit nohama na zem a říct, jestli akce má pro stát význam, nebo ne. Pokud by nás ale stát nepodpořil, tak by se tento cirkus na Masarykově okruhu už nikdy nemusel neuskutečnit," řekla Ulmanová.

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč