Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Abrahama pořád limituje zraněné rameno, rychleji jet v Brně nemůže

Sport

  19:15
BRNO - Velká bolest ramena limituje v Brně výkony motocyklového jezdce Karla Abrahama. V pátečních trénincích na Grand Prix České republiky obsadil v královské kategorii MotoGP dvaadvacáté místo. Po jejich skončení ale přiznal, že to bylo maximum. Zdravotní stav mu nedovolil jet rychleji.

Český motocyklový závodník Karel Abraham foto: Mafra - David Neff

"S výsledkem spokojený nejsem, jak bych mohl být. Jsem ale rád, že jsem na motorce celý trénink vydržel, protože rameno i přesto, že jsem si nechal dát anestetika a ještě měl i lidokainovou náplast, bolí. Moc to nepomohlo a zvlášť posledních patnáct minut druhého tréninku to bylo strašné. To byla katastrofa," zhodnotil Abraham páteční program. Brněnský jezdec se zranil před týdnem v Indianapolis, kde upadl v kvalifikaci a následně nebyl schopný nastoupit do hlavního závodu.

K TÉMATU

Jeho stav se sice zlepšil, ale k ideálu má daleko. "Je to jiné. Teď už tam není taková bodavá bolest, ale to je zřejmě proto, že v Indy bylo hodně prudkých překlapování, což tady není. Teď byla ale bolest vytrvalá, při brzdění a v zatáčkách je to horší," řekl. Že jej zdravotní stav limituje, je znát, když na motocykl nasedá či z něj sesedá. "Motorka jde držet blbě, ale musím se s tím vyrovnat. Musím se zakousnout a přes bolest pořádně zabrzdit a najet do zatáčky. Kdybych to neudělal, mohlo by to skončit špatně," uvedl. Agresivně najet do zatáčky ale nemůže a příliš se mu nedařilo ani zrychlit v odpoledním druhém tréninku, což plánoval.

Je připravený na to, že bolest bude ještě větší

"Chtěl jsem se přiblížit skupině, ve které je Randy de Puniet. K těm, co jedou pod dvě minuty," přiznal Abraham, který dokázal zajet čas 2:00,413. "Chtěl jsem v závěru zkusit zajet čas pod dvě minuty, ale ruka začala hodně bolet a bylo to nepříjemné. Navíc jsme zkoušeli nastavení a to, co jsme zvolili na posledních patnáct minut, nebylo ono," řekl. Abraham je připravený na to, že bolest bude v sobotu a v neděli ještě větší. Stav ramena se může kvůli zátěži stále zhoršovat. Předejít se tomu snaží rehabilitacemi a pomocí léků. Jak to bude vypadat v závodě, který se pojede na 22 kol, si netroufne tipovat.

Český motocyklový závodník Karel Abraham

"Pokud by to bolelo jako dnes, tak bych rozhodně nastoupil a snažil bych se jet co nejlépe. Nevím, jak daleko bych dojel. Doufám, že až do cíle. Pokud by anestetika působila celou dobu, tak bych to snad zvládl," uvažoval Abraham, který v letošním roce získal zatím jen pět bodů. Už tři z deseti závodů musel ale ze zdravotních důvodů vynechat. Příliš riskovat ale na Masarykově okruhu nemůže. "Přes hranu se jet nedá, alespoň podle mé zkušenosti. Sval mi pak normálně vypne, což se mi stávalo v Indianapolis. Je to nebezpečné, člověk spadne z motorky. Je ale pravda, že od hrany nejsem moc daleko," dodal.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!