Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Abraham byl rád, že přes bolest dojel. Musel jsme zatnout zuby, říká

Sport

  22:00
BRNO - Karel Abraham měl po skončení domácí Grand Prix silničních motocyklů daleko k jásotu, devatenácté místo ale příliš neřešil. Byl hlavně rád, že závod dokončil. Brněnský jezdec měl totiž v průběhu celého víkendu problémy s poraněným ramenem, které jeho výkony značně omezovalo.

Český motocyklový závodník Karel Abraham foto: Mafra - David Neff

"Bylo to hodně těžké. Ráno jsem na warm up vyrazil bez anestetik a odpoledne jsem si nechal rameno opíchat. Opět to byla sedmicentimetrová jehla do ramene," řekl Abraham po závodě. Bezprostředně po lékařském zákroku i na startu přitom myslel, že to bude dobré. "Vypadalo to, že to pomohlo. Když jsem sedal na motorku, tak to nebolelo. Ve Schwantzově zatáčce to ale nevychytal Bauer, začal brzdit pozdě a narazil mi fest do zadního kola. Divil jsem se, že neleží on ani já, byla to fakt velká rána. Jak jsem vyskočil z motorky, tak jsem si pohnul ramenem a začalo to bolet," popsal kolizi z prvního kola, která z jeho pohledu udala ráz závodu.

K TÉMATU

Abraham totiž nebyl schopen dojet Michaela Lavertyho před sebou a kvůli bolesti musel i postupně zpomaloval. "Bolelo to více a více. Kolem poloviny závodu jsem byl přesvědčený, že zajedu do boxu a vykašlu se na to. Pak jsem si řekl, že zatnu zuby a pokusím se závod alespoň dokroužit. Je to Brno, bylo tady hodně fanoušků a já nerad vzdávám závody," vysvětlil. To se mu nakonec podařilo a uviděl vytouženou šachovnicovou vlajku.

"To byl cíl na dnešek. Byl to těžký víkend a kvůli zranění jsem na nějaké výsledky nemohl koukat. Samozřejmě, že bych chtěl být více vepředu, kam doufám i patřím, ale bohužel to nešlo. I když to bylo 19. místo, tak jsem rád, že jsem dojel," přiznal Abraham, který za sebou nechal jen Bryana Staringa a Martina Bauera. "V cíli jsem byl rád, že je to za mnou, a těšil jsem se do boxů. Nemohl jsem motorku už udržet," řekl.

V Silverstonu zřejmě nepojede

Mistrovství světa pokračuje již za týden v britském Silverstonu, tam ale bude Abraham zřejmě chybět. "Není to stoprocentní, ale vážně o tom uvažujeme. Pak je zase jen týden volno a já se potřebuju doléčit. Přemýšlím nad tím i proto, že během tohoto víkendu se bolest a ovládání ramena dost zhoršila," uvedl Abraham. V příštích dvou týdnech by se také mělo rozhodnout, s jakým motocyklem bude v příští sezoně pokračovat v kategorii MotoGP. Podle jezdcova otce a šéfa týmu Cardion AB Motoracing Karla Abrahama staršího jsou tři varianty a bude rozhodovat názor závodníka a hlavního týmového technika.

Český motocyklový závodník Karel Abraham

"Na devadesát procent máme jako tým jasno," řekl Abraham starší. Jeho syn naznačil, že preferuje přestup k Hondě, s kterou se již navíc tým písemně dohodl i na případných podmínkách spolupráce. "Snažili jsme se koukat na kvalitu stroje a na to, co by pro nás bylo nejlepší. Museli jsme vyřadit všechny GP motorky, ke kterým se nikdy nedostaneme, a pak už je jen Ducati a produkční motorky. A Honda je velice dobrá značka, navíc Japonci mají vše zajeté v jedné koleji a z té se to nehne," řekl Abraham mladší.

Autoři: ,