130 let
První etapa Rally Dakar.

První etapa Rally Dakar. | foto: ČTK

Motocykly ovládl na Dakaru Després, auta Sainz

Sport
  •   17:44
Buenos Aires - Motocyklista Cyril Després na KTM vyhrál potřetí Rallye Dakar. Francouzský jezdec, který na konci příštího týdne oslaví 36. narozeniny, triumfoval i v letech 2005 a 2007. Při loňské premiéře v Jižní Americe skončil druhý za španělským soupeřem Markem Comou.

Ten jel letos od osmé etapy bez výraznější motivace s šestihodinovou penalizací, která jej stála možnost obhájit prvenství. Bez trestných minut by na Desprése ztratil zhruba jen deset minut.

Ve skutečnosti ale Després vyhrál s více než hodinovým náskokem před norským jezdcem Palem Andersem Ullevalseterem rovněž na KTM. Stroje této značky vévodí Dakaru nepřetržitě od roku 2001.

Després byl v čele pořadí od třetího soutěžního dne, kdy vybojoval první z celkových tří etapových prvenství. V závěrečné rychlostní zkoušce o délce 206 kilometrů skončil šestý, zatímco z letošního premiérového triumfu se radoval Portugalec Ruben Faria. Nejlépe umístěným českým jezdcem byl David Pabiška s yamahou na celkově 26. pozici a se ztrátou přes dvanáct hodin.

Kategorii čtyřkolek vyhrál Argentinec Marcos Patronelli na yamaze, který se stal nástupcem neúspěšného obhájce a pětinásobného vítěze Josefa Macháčka.

Dvojnásobný mistr světa v automobilových soutěžích Carlos Sainz vyhrál poprvé v kariéře Rallye Dakar v kategorii automobilů. Španělský pilot za volantem volkswagenu přestál v 206 kilometrů dlouhé závěrečné rychlostní zkoušce útok týmového kolegy Násira Attíji z Kataru. Po 14 etapách před ním Sainz zvítězil s náskokem pouhých 132 sekund.

Ruský pilot Vladimir Čagin dnes vyhrál s kamazem pošesté Rallye Dakar v kategorii kamionů a v historické statistice vyrovnal rekordní bilanci Karla Lopraise. Více prvenství ve slavné soutěži vybojoval jen devítinásobný vítěz Stéphane Peterhansel z Francie, který v devadesátých letech šestkrát triumfoval na motocyklu a v tomto tisíciletí třikrát v automobilu.

Autor: ČTK