130 let

Petr Pilát předvádí salto na Nokia Freestyle Motocross Show. | foto: ČTK

Motokrosař Pilát míří na X-Fighters

Sport
  •   10:46
PRAHA - Už když Petr Pilát před třemi roky skočil na motorce své první salto vzad, navíc jako nejmladší člověk v historii, bylo jasné, že tento jezdec se neztratí. O jeho kvalitách svědčí i aktuální pozvánka na slavný závod Red Bull X-Fighters v Madridu. Ta mu přišla den před vysvědčením a český talent byl nadšený. " Když jsem se dozvěděl, že mě pozvali, tak jsem z toho měl druhé Vánoce,“ vysvětluje s úsměvem.

O slavný závod ho ale snadno mohl připravit pád, jenž ho potkal v sobotu. "Nedotočil jsem salto a spadl jsem na dopad, navíc mě motorka přibila k zemi. Takže se divím, že to skončilo relativně dobře,“ říká Pilát a ukazuje několik odřenin a obvaz na levém boku.
"Rizika samozřejmě znám, ale nesmím si je připouštět, protože potom bych freestyle nemohl dělat,“ dodává závodník.

Premiérovou účast na nejslavnější sérii freestylových závodů, tedy na Red Bull X-Fighters, si odbyl již loni v září v Mexico City. Dnes je nejmladším závodníkem série, v níž působí absolutní světová špička. Jak nyní sám přiznává, jeho první vystoupení značně ovlivnila nezkušenost a nervozita, což vedlo k chybám. Ty se do závodu v Madridu pokusí eliminovat a svůj výkon vylepšit.

"Mezi mé chyby patřila pomalá jízda, ostatní závodníci se ihned po dopadu ostře rozjížděli, zatímco já byl pomalejší. Proto jsem stihl za vyměřených devadesát sekund o jeden skok méně než soupeři,“ říká Pilát. Závod pro něj i navzdory nervozitě dopadl solidně, umístil se na bodované pozici.  

Pilát si také liboval v atmosféře elitní freestylové série. "Je tam dobrá parta, navíc závodníci mě mezi sebe vzali bez problémů.“Uchvátila ho též atmosféra v aréně, kde se tísnilo 42 tisíc fanoušků.  "I proto se do Madridu moc těším, bude to paráda,“ uzavírá Pilát.

Autoři: Lidovky.cz