Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Bude na olympiádě karate a baseball? MOV o tom rozhodne na kongresu v Riu

Sport

  18:00
LAUSANNE - Výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru doporučí na kongresu v Riu de Janeiro zařazení skateboardingu, surfingu, sportovního lezení, karate a baseballu se softbalem do programu her v roce 2020 v Tokiu. Pětici sportů už vloni v září navrhli japonští pořadatelé a výkonný výbor dnes v Lausanne podle agentury Reuters jejich volbu schválil, přijetí nových sportů ale ještě musí potvrdit srpnové hlasování MOV.
Karate (ilustrační foto)

Karate (ilustrační foto)

Tokio může jako první využít nových pravidel, podle nichž se mohou od roku 2020 pořadatelé výrazněji podílet na tvorbě programu a zařadit jeden nebo více nových sportů. Celkem může být program rozšířen o 18 medailových disciplín a kapacita účastníků navýšena o 474 sportovců.

Japonští organizátoři si ze zvažovaných možností podle očekávání vybrali baseball se softballem, které jsou v zemi velice populární. Oba sporty usilují společně o zařazení zpět do olympijské rodiny od roku 2008, kdy byly po OH v Pekingu vyřazeny. Také karate má v Japonsku silnou tradici, surfing, skateboarding a sportovní lezení mají pomoci přilákat k soutěžím pod pěti kruhy mladší fanoušky.

V původním širším výběru měli tokijští pořadatelé mimo jiné i bowling, bojové umění wu-šu či squash.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!