130 let

Jeden svět, jeden sen. Heslo, které dostává stále větší trhliny. | foto: ČTK

MOV: Ovzduší v Pekingu je pro některé sporty riskantní

Sport
  •   15:25
PEKING - Cyklisté, maratonci a další sportovci, jejichž soutěže budou trvat na olympiádě v Číně déle než hodinu, budou kvůli smogu v Pekingu riskovat zdraví. Uvedly to výsledky analýzy čistoty ovzduší, kterou v dějišti letošních letních her provedl Mezinárodní olympijský výbor MOV.

Ostatním sportovcům ohrožení zdraví kvůli znečištěnému vzduchu sice nehrozí, mohou však prý zapomenout na špičkové výkony. "Podmínky pro sportování budou dobré, nikoliv však ideální," řekl agentuře Reuters šéf lékařské komise MOV Arne Ljungqvist, podle kterého budou mít sportovci potíže zejména s dýcháním. "S velkou pravděpodobností tak neuvidíme příliš světových rekordů," dodal s tím, že výsledky analýzy ho mile překvapily. "Čekal jsem to horší," řekl.


Ljungqvist dále uvedl, že při některých fyzicky náročných disciplínách jako je cyklistika či maraton, mohou sportovci v Pekingu riskovat vlastní zdraví. "Jisté riziko tam je, proto budeme situaci pečlivě monitorovat. Kvůli ochraně zdraví sportovců budeme připraveni udělat jakékoliv rozhodnutí," prohlásil s tím, že některé disciplíny budou moci být přesunuty na jiný čas, či místo.
Smog v Pekingu je pro sportovce velkým strašákem. Světový rekordman Haile Gebrselassie už dokonce oznámil, že se v Číně nezúčastní maratonu. Obává se totiž, že vlivem špatného ovzduší by se mu mohlo zhoršit astma. "Lidé s astmatem by mohli v Pekingu trpět víc než ostatní, ale věřím, že Haile bude ojedinělý případ," řekl Ljungqvist.

Autor: ČTK