Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Biatlonistky byly na MS třináct sekund od medaile, muži ve štafetě pohořeli

Eva Kristejn Puskarčíková během štafety, ve které dojela česká reprezentace na čtvrtém místě. foto: Leonhard FoegerReuters

Anterselva - České biatlonistky na mistrovství světa v Anterselvě obsadily čtvrté místo ve štafetě. Čtveřici Jessica Jislová, Markéta Davidová, Lucie Charvátová a Eva Kristejn Puskarčíková dělilo od medaile třináct sekund. Vyhrály Norky před Německem a Ukrajinou. Biatlonisté Michal Šlesingr, Ondřej Moravec, Jakub Štvrtecký a Michal Krčmář obsadili ve štafetě až 13. místo a zaznamenali nejhorší český výsledek na MS od roku 2001, kdy byli jejich předchůdci v Pokljuce čtrnáctí.
  13:11

Davidová s Krčmářem se špatným střeleckým výkonem protrápili ke čtrnáctému místu, slaví Norové

Štafetu rozběhla Jislová a reprezentantky se od začátku držely v čele závodu. Davidová ve druhém úseku posunula český tým z desáté na čtvrtou příčku a umístění vylepšila i Charvátová, která sice musela šestkrát dobíjet, ale přesto předávala na průběžném druhém místě.

Mistrovství světa v biatlonu v Anterselvě (Itálie) - štafeta:

Ženy (4x6 km): 1. Norsko (Solemdalová, Landmarková Tandrevoldová, Eckhoffová, Olsbuová Röiselandová) 1:07:05,5 hod. (1 tr. okruh+9 dobíjení), 2. Německo (Horchlerová, Hinzová, Preussová, Herrmannová) -10,7 (0+9), 3. Ukrajina (Merkušynová, Džymová, Vita Semerenková, Pidhrušná) -18,4 (0+8), 4. ČR (Jislová, Davidová, Charvátová, Kristejn Puskarčíková) -31,1 (0+10), 5. Švédsko -44,9 (1+11), 6. Švýcarsko -47,1 (0+11), 7. Polsko -50,3 (0+6), 8. Rusko -1:02,6 (1+11), 9. Kanada -2:13,7 (1+12), 10. Itálie -2:29,4 (3+12).

Konečné pořadí SP štafet (po 5 závodech): 1. Norsko 300 b., 2. Švýcarsko 228, 3. Švédsko 213, 4. Německo 212, 5. Francie 203, 6. Ukrajina 1999, ...8. ČR 171.

14:45 muži (4x7,5 km).

„Dvakrát jsem utekla hrobníkovi z lopaty a nadělala tam spoustu chyb, s tím spokojená nejsem. Při ležce jsem tam první náhradní náboj vůbec nemohla dát, dvakrát se mi vysypal z komory, nechala jsem tam dost vteřin. Ke kvalitnímu výsledku to ještě mělo daleko, ale snažila jsem se odvést své maximum a hlavně jsem ráda, že jsem se vyhnula trestnému kolu, i když ta střelba byla špatná,“ uvedla na svazovém webu Charvátová.

Kristejn Puskarčíková poté sice klesla až na šestou příčku, ale po čisté závěrečné stojce se vrátila do boje o bronz. V něm ji ale předběhla Němka Denise Herrmannová. České reprezentantky dobíjely celkem desetkrát, i přesto výrazně vylepšily umístění z loňského šampionátu v Östersundu, kde byly patnácté.

„Poslední kolo bylo strašné, hrozně mě mrzí, že jsem to nezvládla lépe. Už jsem ty síly neměla, Herrmannová je hrozná dračice a Pidhrušná bohužel nezkapala, jak jsem doufala. Ještě zabojovala, ta medaile ji nahecovala a já jsem pak už neměla šanci. Mrzí mě ta dobíjená vleže, ale mohlo to tam být i horší,“ řekla Kristejn Puskarčíková.

Dramatický byl i boj o první místo, v němž měly dlouho navrch domácí Italky, které ale na konečné desáté místo srazil nepovedený třetí úsek. Nejvíc toho dokázaly využít Norky a i s jedním trestným kolem se jim podařilo obhájit zlato. Německo zaostalo o 10,7 sekundy a Ukrajina ztratila 31,1.

Biatlonisté byli ve štafetě na MS třináctí, triumfovali Francouzi

Právě od tohoto šampionátu čekali na světové zlato Francouzi, kteří se v Anterselvě po 19 letech dočkali díky sestavě Emilien Jacquelin, Martin Fourcade, Simon Desthieux a Quentin Fillon Maillet.

Svůj poslední závod na mistrovství světa v kariéře zvládl solidně Šlesingr, jenž jen jednou dobíjel a předal jako devátý s minimálním odstupem na páté místo. Čechy ale poslala dozadu Moravcova střelba vestoje, ve které jen těsně unikl trestnému kolu. Nedařilo se ani Štvrteckému a Krčmářovi.

Souboj o zlato se odehrával mezi Francií a Německem. Rozhodla poslední střelba, ve které Fillon Maillet předčil Benedikta Dolla. Němec musel na trestné kolo a v posledním kole se před něj dostal ještě dotahující Nor Johannes Thingnes Bö.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!