Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Senzace se nekonala. Čeští házenkáři na úvod MS podlehli Francii

Sport

  20:35
DAUHA/PRAHA - Házenkářská reprezentace se po osmi letech vrátila na světovou scénu: na úvod šampionátu v Kataru podlehli Češi bez kapitána Filipa Jíchy olympijským vítězům z Francie o tři branky. Soupeř dominoval v závěru první půle, po poločase ale národní tým ztrátu stáhl na velmi dobrý výsledek. Nejlepšími střelci byli s osmi trefami Horák a Zdráhala, dalším soupeřem bude v neděli Švédsko.

Miroslav Jurka při střelbě na makedonskou branku. foto: ČTK

Pavel Horák se vyšrouboval do vzduchu, krásně skóroval a Češi po první trefě utkání vedli... Že by to přece jen šlo? Nakonec ne, mistrovství světa v Kataru pro svěřence trenérů Jana Filipa a Daniela Kubeše senzací nezačalo.

Nic jiného by totiž případný úspěch proti Francii neznamenal. Soupeř, jehož soupiska připomíná výběr hvězd, nakonec zvítězil 30:27.

Od národního týmu, jemuž podle očekávání chyběl nemocný kanonýr Filip Jícha, to nakonec vůbec nebyl špatný výkon. Zároveň se však v potvrdilo, o jak obrovský kus jsou Francouzi vepředu (což ovšem u Francouzů platí při srovnání s většinou soupeřů).

Za Česko jako první z výpravy vstoupil na palubovku provizorní kapitán Petr Štochl, jeho spolubydlící a nejvýraznější tvář týmu Filip Jícha na soupisce nebyl, stále jej trápí dozvuky horeček a střevních potíží.

„Dobře mi není, cítím se slabý,“ říkal na dopoledním tréninku; až víkendová příprava ukáže, zda vůbec stihne druhé vystoupení Česka na MS, jímž bude nedělní střetnutí se Švédy. To začíná opět v 19.00

Ani Štochl nakonec utkání neodstartoval. Sestava vypadala následovně: v brance Galia, od levého křídla Hrstka, Horák, Babák, Linhart (toho do obrany střídal Szymanski) a Jurka, na pivotu Petrovský.

Taktika byla zřejmá: hrát v klidu, nehnat se do zbrklé koncovky - ani po inkasovaných trefách se házenkáři nesnažili o rychlou rozehrávku. Zkoušet Francii „uštvat“ by byla sebevražedná strategie.

Ve velmi spoře zaplněné aréně Duhail Sports Hall se o atmosféru staral hlavně tábor francouzských příznivců, vlály v ní však i české vlajky. A fanoušci viděli na úvod velmi rozdílné čtvrthodiny. Ta první byla od Česka velmi dobrá.

Byť národní tým prohrával 3:6, hře ohromně prospěl příchod Zdráhaly na střední spojku; po jeho třech kurážných trefách, na něž chytající legenda Omeyer nedosáhl, bylo srovnáno. Ukazovalo se, že Češi můžou sázet na soudržnost, dobrou a tvrdou obranu.

Francouzi měli navrch fyzicky

Jenže druhá patnáctiminutovka ukázala převahu týmu, který sbírá zlaté medaile na všech házenkářských velkých akcích. Především fyzicky byli Francouzi těžko zastavitelní, góly sbíral křídelník Guigou (sedm za první půli) a pětibranková šňůra ukázala, že o výsledku nelze pochybovat. Ze skóre 6:6 to bylo 6:11, v poločase 9:16.

První půle sice určila ráz, ale pozitivní pro další průběh turnaje může být, že Češi nepřipustili, aby se výsledek zvrhl v debakl. Ba naopak ze ztráty dokázali ubrat.

Ve druhém poločase byli odvážní, několikrát se dostali až na dostřel tří branek. Třikrát po sobě například skóroval Horák, jenž před duelem říkal: „Hlavně abychom neskončili s nějakou strašnou porážkou a nemysleli si, že na turnaji nemáme co dělat.“

To se rozhodně nestalo, i když Češi v premiéře skončili bez bodu. Jen pro připomenutí: na podzim v kvalifikaci o Euru prohráli ve Francii s oslabeným kádrem 25:41.

Mistrovství světa v házené mužů v Kataru

ČR - Francie 27:30 (9:16)

Sestava a branky ČR: Galia, Štochl - Hrstka, Bečvář 2, Jurka 1, Motl, Sobol 4, P. Horák 8, Babák 1, Linhart 2, Petrovský 1, Zdráhala 7, Šindelář, Kasal 1, Szymanski.

Nejvíce branek Francie: N. Karabatic a Guigou po 7. Rozhodčí: Hansen, Gjeding (oba Dán.). Sedmimetrové hody: 4/4 - 6/5. Vyloučení: 10:6. Diváci: 1800.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!