130 let

Česká plavkyně Barbora Závadová. | foto: ČTK

MS v plavání: skvělá Závadová, padl další světový rekord

Sport
  •   14:02
ŠANGHAJ - Plavkyně Barbora Závadová obsadila sedmé místo ve finále polohového závodu na 400 metrů a postarala se o nejlepší český výsledek na mistrovství světa v Šanghaji. Osmnáctiletá reprezentantka časem 4:38,04 minuty zaostala za českým rekordem, kterým si v dopoledních rozplavbách suverénně zajistila účast na olympiádě v Londýně.

Závadová v jednu chvíli sahala i po medaili, když se v polovině závodu držela na třetím místě. V prsařské části se ale začala propadat a klesla až na sedmé místo. Na vítěznou Američanku Elizabeth Beiselovou ztratila 6,26 sekundy. V rozplavbě Závadová vylepšila časem 4:36,96 vlastní národní maximum z předchozího šampionátu v roce 2009 o bezmála pět sekund a do finále postoupila jako čtvrtá.

Už v té chvíli měla jistotu, že bude nejúspěšnější členkou české výpravy na MS. Dosavadním maximem bylo dvanácté místo Petry Chocové na 50 metrů prsa. Závadová v Šanghaji zlepšila český rekord i na poloviční trati, tam po postupu do semifinále vypadla a skončila patnáctá.

Česká plavkyně Barbora Závadová.

Na kraulařské patnáctistovce Číňan Sun Jang časem 14:34,14 minuty překonal o 42 setin deset let starý světový rekord Australana Granta Hacketta. Jde teprve o druhý rekord v dlouhém bazénu od loňského zákazu celotělových plavek; ve čtvrtek se o první nové maximum postaral v polohovém závodu na 200 metrů Ryan Lochte.

Ani šestadvacetiletý americký plavec v neděli v Šanghaji nevyšel na prázdno a rozšířil sbírku úspěchů na pět zlatých medailí. Lochte suverénně ovládl polohový závod na 400 metrů, kde v čase 4:07,13 o čtyři sekundy porazil krajana Tylera Claryho na druhém místě. Bronz získal Japonec Juja Horihata.

Lochte navázal na titul ze štafety na 4x200 m volný způsob, zlato získal také v kraulařské dvoustovce, stejně dlouhém znakařském i polohovém závodě, v němž navíc překonal světový rekord.

Autor: ČTK