Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Mt. Everest pohřbil dalšího Čecha

Sport

  8:51aktualizováno  10:30
PRAHA - Nejvyšší pohoří světa Himaláje si vzaly další český život. Podle informace, kterou přinesl deník.cz, zemřel při sestupu z Mount Everestu sedmačtyřicetiletý Věslav Chrząszcz. Český horolezec patřil k dvoučlenné výpravě horolezců z Karvinska, kteří chtěli zdolat nejvyšší vrchol světa. Ve druhém táboře se mu ovšem udělalo špatně a při následném sestupu zemřel.

Everest. foto: Reprofoto

Oba muži toužili po zajímavém rekordu. Ještě před cestou do Himalájí absolvovali symbolický start - sestup do 1156 metrů hlubokého Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku a výstup zpátky na povrch po 142 osmimetrových žebřících. Při zdárném zdolání nejvyšší hory světa Mount Everestu by tak symbolicky překonali výškový rozdíl 9698 metrů.

Věslav Chrząszcz, který zahynul v Himálaji. Snímek pochází z dolu Paskov.

Oba amatérští horolezci ovšem došli jen do druhého tábora, který je ve výšce 7700 metrů, o výstup na nejvyšší vrchol světa se pokoušeli bez kyslíku. Jednomu z nich se ovšem udělalo špatně a tak se rozhodli vrátit. Sestup ovšem jeden z nich - Věslav Chrząszcz - nepřežil.

"Udělalo se mu špatně, proto sestoupili do níže položeného tábora. Ráno už se neprobudil," řekl předseda oddílu TJ Baník Karviná Josef Weisser. Podle internetových stránek další z českých expedic zůstali karvinští horolezci v táboře ve výšce 7027 metrů nad mořem.

"Na to, co se stalo, může a nemusí mít vliv to, že šli bez kyslíku. S ním je to bezpečnější, ale finančně náročnější. A není to takový sportovní výkon. Je to prostě věcí přístupu," dodal Weisser s tím, že se oba horolezci připojili k mezinárodní expedici.

Zesnulý Chrząszcz i jeho pětapadesátiletý kolega Pěgřímek bez kyslíkových přístrojů vystoupali v roce 2005 na vrchol Šiša Pangma. Z pětičlenné expedice se vrátili jen čtyři bez kamaráda Petra Očka, který tehdy také zahynul. "To je prostě osud," zakončil Weisser.

Hlavním cílem obou horolezců bylo vrátit se v pořádku domů. "Je nám nesmírně líto, že to tak nebude. Chrząszcz byl významný stonavský rodák a mnoho lidí ve Slezsku ho znalo také díky jeho zajímavým přednáškám, kterými popularizoval horolezectví, krásu hor i úctu k přírodě," prohlásil starosta Stonavy Ondřej Feber.

Letos přišel v Himálaji o život již druhý český horolezec. Na konci dubna zemřel při pokusu o zdolání desáté nejvyšší hory světa Annapurny Martin Minařík.

Vystoupat na Mount Everest se v těchto dnech pokouší také expedice frýdecko-místeckého horolezce Libora Uhra, který před rokem a půl úspěšně zdolal obávanou horu K2. Na nejvyšší horu světa zatím vystoupilo deset českých horolezců, jako první v roce 1991 Leopold Sulovský.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...