Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Fantazie! Muchová ve třetí sadě otočila z 2:5 a mečbolu a zahraje si o titul

Sport

  18:30aktualizováno  21:47
Karolína Muchová je ve finále Roland Garros! Ve strhující tenisové podívané vyřadila světovou dvojku Arynu Sabalenkovou z Běloruska 7:6, 6:7 a 7:5. Ve třetím setu přitom ztrácela a musela odvracet mečbol soupeřky, díky skvělému obratu si však poprvé v kariéře zahraje o grandslamovou trofej. Soupeřkou české hráčky bude v sobotu první tenistka světa Polka Iga Šwiateková, která porazila Beatriz Haddadovou Maiaovou z Brazílie 6:2 a 7:6.

Zápas Muchové proti Sabalenkové nabídl napínavý a strhující tenis, obě hráčky se prezentovaly dobře trefovanými údery i šikovným řešením situací.

Muchová vs. Sabalenková

online reportáž

Vysilující maraton trval už téměř dvě a čtvrt hodiny, na sety však bylo teprve vyrovnáno 1:1. Definitivní rozuzlení mělo ještě přijít.

Ve třetím dějství začala mít Sabalenková navrch, a tak to byla především Muchová, kdo se musel bránit a odvracet útočné snažení soupeřky. První těžkou situaci česká bojovnice ještě ustála, když ve druhém gamu odvrátila čtyři brejkboly, o pár minut později za stavu 2:3 už ale o servis přišla.

Běloruska v ten moment vykročila za postupem. Zápas měla zdánlivě pod kontrolou, zároveň však začala chybovat a v některých momentech ztrácela koncentraci, takže dovolila Češce držet se z posledních sil ve hře.

A Muchová nedůslednosti Sabalenkové skvěle využila. Takřka nevídaným obratem zvrátila zápas, v jehož třetím setu prohrávala už 2:5!

Nejenže za stavu 2:5 ustála mečbol soupeřky, ale podobně jako ve zbytku duelu dokázala využívat šancí, které jí světová dvojka tu a tam dala. Za celý zápas měla Češka jen pět brejkbolů, zatímco Sabalenková třináct, všechny ale proměnila.

Běloruska Aryna Sabalenková se chytá za hlavu během semifinále Roland Garros.
Karolína Muchová se raduje ze získaného bodu proti Aryně v Sabalenkové v...

I díky tomu úspěšně dotáhla obrat na 7:5 ve třetím setu a zvítězila.

„Ani nevím, co se stalo. Lidi mě celý zápas hnali, snažila jsem se bojovat a nakonec to vyšlo,“ usmívala se Muchová v rozhovoru na kurtu se slzami v očích. „Snažím se pracovat na své hře. Děkuji týmu a všem, daří se nám společně.“ doplnila.

Semifinálový duel bavil už od prvních minut. Doprovázely jej emoce, dlouhé výměny a pestré údery Muchové či tvrdé rány Sabalenkové. Přestože obě hráčky projevovaly své kvality na příjmu, skóre se zprvu odvíjelo od dominantního podání na obou stranách.

Vítězný úsměv Karolíny Muchové po postupu do finále:

První změna nastala v devátém gamu za stavu 4:4, když Muchová zaskočila soupeřku, dostala ji při podání pod tlak, a následně využila hned první brejkovou příležitost. K zisku úvodní sady stačilo brejk potvrdit.

Česká tenistka od toho nebyla daleko, vypracovala si setbol, ovšem světová dvojka nezpanikařila a razantními údery se probila z nejhoršího.

Rozuzlení prvního setu proto nabídl až tiebreak. Muchová v něm sice přišla o slibný náskok 3:0, zůstala ale o krok napřed a při nejbližší šanci zkrácenou hru ukončila přesným vítězným úderem umístěným do rohu dvorce.

Úder Karolíny Muchové v semifinále Roland Garros.

Po většinu utkání platilo, že když se Sabalenková dostala do úzkých, dokázala svou hru pozvednout o úroveň výše a nepříznivý vývoj zastavit. Nejenže díky tomu brzy dohnala ztrátu 0:2 v úvodu druhé sady, ale o chvíli později se po brejku na 4:3 dostala poprvé v zápase do výhody.

Napoprvé Muchová ještě srovnala, a tak musel opět rozhodnout až tiebreak. V něm se však Češka dostala do ztráty znova a tentokrát už kapitulovala.

I proto duel dospěl až do třetí sady, ve které Muchová dopsala svůj mimořádný tenisový příběh – po více než třech a čtvrt hodinách a životním vítězství 7:6, 6:7 a 7:5 poprvé v kariéře postoupila do grandslamového finále.

Šwiateková po roce opět ve finále

Soupeřkou Muchové bude v sobotním zápase o titul Polka Šwiateková, která ve dvou setech porazila Brazilku Haddadovou Maiaovou 6:2 a 7:6.

Roland Garros

příloha iDNES.cz

První hráčka světa se však nadřela. Haddadová Maiaová vlétla do zápasu s kuráží a soupeřku hned na úvod obrala čistou hrou na returnu o servis.

Mladá Polka se rychle oklepala a soupeřce okamžitě brejk oplatila. A zatímco v dalším pokračování si spolehlivým podáním pomáhala, Brazilka se naopak dostávala pod tlak. Šwiateková toho následně dokázala využívat – v závěru prvního setu na příjmu dvakrát udeřila a ujala se vedení.

Ve druhé sadě zápas nabral na dramatičnosti. Opět to byla čtrnáctá hráčka žebříčku Haddadová Maiaová, kdo jako první odskočil do náskoku, netrvalo však dlouho a pro brejk si došla také Polka.

Úder Polky Igy Šwiatekové v semifinále Roland Garros.
Brazilka Beatriz Haddadová Maiaová dobíhá balonek v semifinálovém utkání na...

Čím déle houževnatá Brazilka držela s loňskou šampionkou krok, tím sebevědoměji si počínala. Rozhodnout proto musela až zkrácená hra, která byla podobně jako celý set napínavá.

Šwiateková v ní nakonec zúročila své kvality a zkušenosti z velkých zápasů. Nejprve odvrátila setbol soupeřky, poté sama rozhodla. První mečbol ještě ztratila, v tom druhém si ale připravila pozici a tvrdou ranou do volné části kurtu duel ukončila.

Rodačka z Varšavy zvládla i šestý zápas letošního ročníku bez ztráty setu, tentokrát ale bojovala na kurtu přes dvě hodiny. Ve finále bude usilovat o svůj třetí titul v Paříži a celkově čtvrtou grandslamovou trofej.

Katóová a Pütz otočili finále smíšené čtyřhry

Japonka Miju Katóová a Tim Pütz z Německa získali na tenisovém Roland Garros titul ve smíšené čtyřhře. Ve finále porazili 4:6, 6:4, 10:6 Michaela Venuse z Nového Zélandu a Biancu Andreescuovou z Kanady.

Japonka Miju Katóová a Němec Tim Pütz pózují s trofejí pro vítěze smíšené...

Pro Katóovou i Pütze jde o životní úspěch. Osmadvacetiletá Japonka si v Paříži spravila chuť poté, co byla minulý týden diskvalifikována z dámské čtyřhry a přišla o body do žebříčku i prémie ve výši 21.500 eur (půl milionu korun).

Katóovou rozhodčí vyloučil za to, že při utkání třetího kola s česko-španělskou dvojicí Marie Bouzková, Sara Sorribesová neúmyslně zasáhla míčkem při přerušené hře jednu z podavaček.

„Vyrovnat se s diskvalifikací bylo psychicky hodně náročné. Proto děkuji všem, co mi napsali a podpořili mě. Využila jsem tu pozitivní energii, abych tady mohla dneska stát,“ řekla Katóová.

Kanaďanka Bianca Andreescuová (vlevo) sleduje úder svého parťáka Michaela...
Japonka Miju Katóová (vzadu) vrací balonek přes síť, v popředí stojí Němec Tim...

„Saře, Marii a Aldile chci vzkázat, že se snad ještě někdy na kurtu potkáme a odehrajeme skvělý zápas. Diskvalifikace byla nešťastná, ale věřím, že uspěju s odvoláním a dostanu zpět body i peníze,“ dodala Japonka, které se zastala i nezávislá hráčská asociace PTPA vedená vítězem 22 grandslamů Novakem Djokovičem.

Na grandslamech Katóová dosud došla nejdál ve čtyřhře do semifinále Australian Open 2017, na kontě má tři deblové tituly. Pětatřicetiletý Němec měl před Roland Garros na okruhu ATP na kontě sedm titulů ve čtyřhře, ale na grandslamech bylo jeho maximem čtvrtfinále.

Grandslamový turnaj Roland Garros v Paříži

(antuka, dotace 49,6 milionu eur)

Muži:
Čtyřhra - semifinále:

Dodig, Krajicek (4-Chorv./USA) - Granollers, Zeballos (10-Šp./Arg.) 6:3, 7:6 (7:3)
Gille, Vliegen (Belg.) - Middelkoop, Mies (12-Niz./Něm.) 6:4, 7:5

Ženy:
Dvouhra - semifinále:

Muchová (ČR) - Sabalenková (2-Běl.) 7:6 (7:5), 6:7 (5:7), 7:5
Šwiateková (1-Pol.) - Haddadová Maiaová (14-Braz.) 6:2, 7:6 (9:7)

Smíšená čtyřhra - finále:
Pütz, Katóová (Něm./Jap.) - Venus, Andreescuová (N. Zél./Kan.) 4:6, 6:4, 10:6

Junioři:
Čtyřhra - čtvrtfinále:

Hrazdil, Camus (ČR/Austr.) - Barbier Gazeu, Radjenovič (Fr./Srb.) 6:3, 2:6, 11:9
Sciahbasi, Vulpitta (It.) - Mrva, Bondioli (5-ČR/It.) 6:3, 6:2

Juniorky:
Čtyřhra - čtvrtfinále:

Grantová, Ngounoueová (6-USA) - Kovačková, Samsonová (ČR) 6:0, 3:6, 10:8

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!