Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Byl ikonou 20. století, nyní už Muhammad Ali nemůže téměř mluvit

Sport

  9:00
PRAHA - Pro několik generací Američanů zůstává pořád nejlepším a největším boxerem všech dob. Muhammad Ali, muž s přezdívkou „The Greatest“, bojovník za občanská práva Afroameričanů a odpírač Vietnamské války, je však už jen stínem trojnásobného mistra světa.

Muhammad Ali. foto: Getty Images

„Kvůli bratrově nemoci jsem se s ním dlouho neviděl. Už nemůže ani pořádně mluvit,“ řekl minulý týden Rahman Ali v Hollywoodu při premiéře filmu I Am Ali, který pojednává o kariéře Muhammada Aliho.

Ten se však premiéry kvůli postupující Parkinsonově nemoci nemohl zúčastnit. „Ale film podporuje a byl by na něj hrdý,“ dodal Rahman Ali. Podle dcery Maryum by se otci film líbil a „určitě by se při něm smál i plakal dojetím.“ Další dcera Hana mu ho brzy plánuje promítnout doma v Arizoně.

Už v letošním lednu Ali Muhammad junior prohlásil, že není šance aby se otec dožil dalšího roku. „Prostě chci, doufám a modlím se k bohu za to, aby si tahle příšerná nemoc vzala mého tátu spíše dříve než později. Chci, aby skončilo jeho utrpení.“

Nyní dvaasedmdesátiletý šampion se stal jedním z neikoničtějších sportovců 20. století. Dodnes fanoušci s údivem sledují hlavně jeho dva zápasy s Joem Frazierem.

Ten první se odehrál v Madison Square Garden 8. března 1971 a byl nazýván zápasem století. Duel do té doby neporažených borců byl dlouho vyrovnaný, od 11. kola ale začal Ali ztrácet.

Joe Frazier (vlevo) a Muhammad Ali
Muhammad Ali a Mike Tyson.
Akce Hope For Haiti Now: Muhammad Ali a Chris Rock.
Muhammad Ali.

V 15. kole ho Frazier uzemnil tvrdým levým hákem, ten také nakonec vyhrál na body. Zápas měl hvězdné okolí, do rádia ho komentoval oscarový herec Burt Lancaster, pro časopis Life fotil zpěvák Frank Sinatra.

O čtyři roky později se konalo další galapředstavení pod názvem The Thrilla in Manila (Masakr v Manile). Ve 14. kole měl Frazier tak oteklé oči, že mu jeho trenér Eddie Futch nedovolil pokračovat.

Mnozí odborníci tenhle zápas nazývají nejlepším v historii. Ač předtím Ali svého soupeře často urážel, po konci duelu pronesl: „Nikdy jsem nebyl tak blízko smrti!“

Ali proslul ale i mimo ring. Jeho rodné jméno bylo Cassius Marcellus Clay, to si ale v roce 1964 pod vlivem Islámského národa a svého mentora – aktivisty za občanská práva –Malcoma X změnil. „Cassius Clay je mé otrocké jméno.“

Posledně vystoupil na OH v Londýně

V roce 1967 odmítl nastoupit vojenskou službu a odejít bojovat do Vietnamu. „Válka je proti učení koránu. A taky nemám s Vietkongem žádný spor – nikdy mě nenazývali negrem,“ vysvětloval.

Soud ho ale za to uznal vinným a hrozilo mu pět let vězení. Přišel také o všechny tituly a na tři roky i o boxerskou licenci.  Hnutí za občanská práva a antiváleční demonstranti ho však za to milovali. Nakonec v roce 1970 uspěl s odvoláním u Nejvyššího soudu.

Na začátku 80. let u něj byla diagnostikována Parkinsonova nemoc. Poslední velké veřejné vystoupení podstoupil Ali při zahájení letních olympijských her v Londýně v roce 2012. Byl jedním z nosičů olympijské vlajky, po celou dobu mu ale musela pomáhat asistentka.

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...