Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Müller a Vrzalová se kvalifikovali na halové ME, Stromšík překonal rekord šampionátu

Sport

  18:41
Ostrava - První den halového šampionátu v atletice v Ostravě ozdobily dva splněné limity pro účast na halovém mistrovství Evropy, které se uskuteční za dva týdny v Glasgow. Postarali se o ně už v rozbězích čtvrtkař Vít Müller a Simona Vrzalová na své vedlejší trati 800 metrů. Zdeněk Stromšík vyhrál běh na 60 metrů ve svém letos nejlepším čase 6,64 sekundy a o setinu zlepšil rekord šampionátu.

Halový atletický mítink Czech Indoor Gala 2019, 12. února 2019 v Ostravě. Simona Vrzalová z ČR v běhu na 1500 m. foto: ČTK

Vrzalová se čtyři dny po českém rekordu na 1500 m vrátila do ostravské haly znovu v excelentní formě a na 800 m dosáhla času 2:03,10, přestože neběžela naplno. Müller se stal už čtvrtým českým čtvrtkařem se splněným limitem - v nejrychlejším ze čtyř rozběhů byl v cíli za 46,63 a před nedělním finále zdramatizoval boj o tři místa v nominaci. Na stejné trati žen postoupila do finále s nejlepším časem 54,89 Zuzana Hejnová.

Trojnásobný halový mistr světa na čtvrtce Pavel Maslák dnes testoval rychlost v nejkratším sprintu. Zlepšil se na 6,76, o setinu porazil pětinásobného mistra a sprinterského specialistu Jana Velebu. Prohrál jen se Stromšíkem, který Velebovi sebral osm let starý rekord šampionátu. Klára Seidlová na šedesátce ubrala ze svého letošního maxima další setinu časem 6,26.

Koulařka Markéta Červenková tentokrát útočila na sedmnáctimetrovou hranici marně, musela se spokojit s výkonem 16,58 a k limitu jí stále scházejí čtyři centimetry. O limit marně usilovala i Kristiina Mäki v sólovém závodě na 3000 m. Nadějné tempo neudržela a v cíli byla v čase 9:21,43. Letenku do Glasgow však už má zajištěnou díky času na poloviční trati.

Devatenáctiletý Marek Bahník vystřídal na výškařském trůnu jedenáctinásobného vítěze Jaroslava Bábu, který loni ukončil kariéru. Hned prvním pokusem si zlepšil osobní rekord o dva centimetry na 220 cm. Mezi trojskokany jako jediný překonal hranici 16 metrů Jiří Vondráček, v hale se mu to povedlo vůbec poprvé, a to o tři centimetry.

Těsný souboj tria překážkářek USK Praha vyhrála Helena Jiranová ve stejném čase 8,31 jako druhá Lucie Koudelová. V podobně vyrovnaném závodu překážkářů zvítězil Michal Brož za 7,94, desetibojař Jiří Sýkora zaostal jen o setinu a vyrovnal si osobní rekord.

Tři tyčkaři překonali 522 centimetrů, následnou výšku shodně vynechali, ale na 544 nikdo z nich neuspěl. Díky lepším pokusům vybojoval titul Michal Balner, o stříbro se rozdělili Jan Kudlička a letošní objev dvacetiletý Matěj Ščerba.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!