Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Murray dojal Lendla. Po triumfu ve Wimbledonu kouče vyzdvihoval

US Open

  10:27
LONDÝN - Ivan Lendl jako hráč marně usiloval o wimbledonský titul, ale na londýnské trávě zanechal svoji nesmazatelnou stopu. V All England Clubu uspěl jako junior a nyní především jako kouč. Český rodák a bývalý první hráč světa stál za triumfem Andyho Murrayho, který nedělní výhrou ve finále nad Srbem Novakem Djokovičem ukončil 77 let dlouhé čekání na britského šampiona.

Britský tenista Andy Murray objímá po titulu ve Wimbledonu svého kouče Ivana Lendla foto: ČTK

Murray vyzdvihl Lendlův význam na zlepšení jeho hry, jeho psychiky, což vedlo k tolik vysněnému triumfu ve Wimbledonu, krátce po proměněném mečbolu. "Naučil mě, jak se poučit z porážek, abych se vždy vracel na kurt ještě silnější," řekl Murray, která začal s osminásobným grandslamovým vítězem Lendlem spolupracovat od loňské sezony. Výsledek se dostavil ještě v témže roce v podobě zlaté olympijské medaile, kterou Murray získal ve Wimbledonu, a také titulem na US Open.

K TÉMATU

"Ivan je vždy upřímný. Umí otevřeně říci, co si myslí, což v tenise není někdy snadné a trenéři to ne vždy dokážou," řekl Murray. "Když pracuju tvrdě, Ivan je šťastný a když ne, je zklamaný a vždycky to řekne. Po loňské prohře ve Wimbledonu mi řekl, že je na mě hrdý, protože jsem se snažil využít své šance a hrál takhle své první grandslamové finále. Změnil moji mentalitu v důležitých zápasech," řekl.

"Lendl je na tréninku tvrdý, ale je s ním i legrace"

Murray je rád, že může s Lendlem pracovat, i když se přiznal, že to s ním nemá jeho trenér někdy lehké. "Ale má se mnou trpělivost. Je na tréninku tvrdý, ale je s ním i legrace a tenhle titul je i pro něj. On se jako hráč snažil Wimbledon vyhrát, ale neuspěl a teď doufám, že má radost, že se mi to povedlo," řekl Murray.

Britský tenista Andy Murray (vlevo) a jeho trenér Ivan Lendl

Lendl hrál finále Wimbledonu dvakrát, ale vždy odešel poražen. V roce 1986 nestačil na Němce Borise Beckera a o rok později na Australana Pata Cashe. Třiapadesátiletý Lendl sleduje vždy Murrayho zápasy s kamennou tváří v černých brýlích a čepici. Po výhře nad světovou jedničkou Djokovičem a splnění mise se i Lendl rozzářil, smál se a v loži řekl svému svěřenci do ucha, že je na něj pyšný.

Autoři: ,

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.