Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

'Murraymánie' v Británii sílí, organizátoři bojují s překupníky lístků

Sport

  15:50
LONDÝN - Středeční postup Andy Murrayho do semifinále Wimbledonu v Británii vyhnal ještě do vyšších obrátek již tak intenzivní kolektivní nadšení nad tenisovou hvězdou, od níž se očekává, že získá pro Británii první titul v mužské dvouhře od roku 1936.

Radující se Andy Murray. foto: ČTK

Lístky na nedělní finále se již nyní prodávají za tisíce liber a objevila se dokonce nabídka za 20 000 liber (asi 600 000 korun). Na prvních stránkách dnešních britských listů je buď Murray osobně nebo britská filmová herečka Kate Winsletová, která mu na centrkurtu fandila.

Deníky chrlí na čtenáře statistiky a připomínají jim, že Murray je prvním Britem v semifinále Wimbledonu po Timu Henmanovi, jenž to dokázal před sedmi lety. Před ním to byl až v roce 1973 Roger Taylor, který podlehl pozdějšímu vítězi Janu Kodešovi. Pokud v pátek Murray porazí Andyho Roddicka a postoupí do finále, bude prvním Britem, kterému se to poštěstilo po Henrym "Bunnym" Austinovi v roce 1938.

A kdyby dvaadvacetiletý Skot vyhrál i nedělní finále, byl by prvním britským vítězem od legendárního Freda Perryho v roce 1936. Možná, aby si to pojistil, hraje Murray v oblečení nesoucí jméno právě Freda Perryho. Naposledy mohli místní fandové oslavovat britské vítězství ve dvouhře v roce 1977, kdy vyhrála Virginia Wadeová.

Nejvýrazněji se "Murraymánie" projevuje v cenách vstupenek. Na čtvrtfinále se na internetu prodávaly lístky, které původně stály 70 liber, za 1750 liber a na semifinále - ještě před tím, než bylo jasné, že Murray postoupí - za 3700 liber. Poté, co ve středu smetl Juana Carlose Ferrera, byly finálové vstupenky už ve středu večer na prodej za 4000 liber a jeden majitel nabídl svůj lístek podle listu The Times dokonce za 20.000 liber.

Lidé podvádějí se vstupenkami na internetu
Deník připomíná, že vedení Wimbledonu také prošetřuje některé podvody s prodejem vstupenek, které neexistují, například na webu onlinewimbledontickets.com. "Hodně jsme pokročili při potírání nelegálního prodeje vstupenek na ulicích kolem areálu, ale internet je obtížnější kontrolovat," řekl mluvčí turnaje.

Jedním z hlavních zdrojů obchodů se vstupenkami jsou takzvané dluhopisné vstupenky. Vedení klubu je vydalo v roce 2005 a zajišťují místo na centrkurtu za 23 150 liber na pět let. Bylo jich vydáno 2300 a jejich majitelé je mohou prodávat dál.

Ti, kdo nemají tisícové částky, čekají v horku i dva dny před areálem ve frontě na lístky, které vedení klubu prodává v den utkání. V Murrayho rodném Skotsku se televizní přenosy semifinále chystají nejen v místních hospodách, ale v Glasgowě se bude zápas promítat i na obří obrazovce na náměstí Festival Square.

Vzhledem k relativně snadnému čtvrtfinálovému postupu přes Ferrera se britská média dnes soustředila ve zpravodajství i na celebrity mezi diváky - vedle Winsletové fandili její manžel, oscarový filmový režisér Sam Mendes, či úřadující Miss Skotska.

Britové se bojí překážky jménem Roddick
Současně se ale média shodují, že proti bývalé světové jedničce Roddickovi to bude mít Murray mnohem těžší, byť ho v osmi dosavadních utkáních šestkrát porazil. Nekonečným námětem je i nová střecha na ústředním dvorci, pod níž v pondělí při pětisetovém nočním maratonu Murray porazil Švýcara Stanislase Wawrinku. Spekuluje se, zda na střechu dojde i v pátek a připomíná se, že prostředí pod střechou je vlhčí, tráva následně pomalejší a to by mohlo oslabit největší Roddickovu zbraň, tedy podání.

Murray ve středu popřel, že by si na hru pod střechou stěžoval. Ale potvrdil, že, pokud se pod ní bude znova hrát, chtěl by to vědět aspoň půl hodiny dopředu. "To je jediné, co bych chtěl. Minule jsem to nevěděl a trochu mě to zklamalo," řekl. "Musíte trochu hru pozměnit, protože kurt je pomalejší. Ale je mi jedno, jestli se bude hrát pod střechou nebo bez ní." Ve druhém semifinále bude hrát hlavní favorit turnaje Švýcar Roger Federer s německým tenistou Tommym Haasem.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...