Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Musel před sebe pustit Hamiltona a zuřil. Bylo to těžké, chtěl jsem vyhrát, řekl Bottas

Sport

  17:15
sáchir - Pilot Valtteri Bottas přiznal, že pokyn vedení Mercedesu, aby před sebe v závěru nedělní Velké ceny Bahrajnu formule 1 pustil týmového kolegu Lewise Hamiltona, nesl dost těžce. Zejména proto, že hořká zkušenost přišla pouhý den poté, co poprvé v kariéře vyhrál v kvalifikaci.

Valtteri Bottas (vpravo) skončil až za Sebastianem Vettelem a týmovým kolegou Lewisem Hamiltonem. foto: ČTK/AP

Bottas sice odstartoval do závodu z prvního místa, ale kvůli technickým problémům postupně ztrácel a poprvé musel Hamiltona pustit zhruba v polovině závodu.

V Bahrajnu vládl Vettel před Hamiltonem a ujal se vedení v šampionátu

Naposledy pak devět kol před koncem, kdy vedení Mercedesu rozhodlo, že britský pilot má větší šanci dojet vedoucího Sebastiana Vettela z Ferrari.

„Bylo to těžké, zejména když jsem vyhrál kvalifikaci a snažil jsem se zvítězit. Ale jsem týmový hráč, takže bych vedení neřekl ne,“ uvedl Bottas na webu formule 1.

Sedmadvacetiletý Fin nakonec obsadil třetí místo za prvním Vettelem a druhým Hamiltonem.

„Pro závodníka je to nejhorší věc, kterou může slyšet. Ale takový je život. Navíc vedení rozumím, protože tým díky tomu mohl bojovat o vítězství a body navíc,“ dodal Bottas.

Ten měl už od začátku závodu potíže s generátorem a musel odstartovat s přehuštěnými gumami.

„Hlavně v první části to byl velký problém. Sebastian a Lewis na mě hned po startu tlačili a já nemohl závod kontrolovat. Snažil jsme se vyjet si nějaký náskok, ale na to jsem neměl dostatečnou přilnavost pneumatik. A také jsem měl trochu smůlu při safety caru,“ poznamenal.

Valteri Bottas se raduje z triumfu v kvalifikaci na VC Bahrajnu.
Sebastian Vettel slaví vítězství v Bahrajnu.

„Zdržel jsem se v boxech o něco déle a Sebastian se dostal přede mě. Navíc ve zbytku závodu jsem neměl rychlost a auto nejelo tak jako v kvalifikaci. Snad zjistíme, čím to bylo,“ uvedl Bottas, který i přes problémy věřil, že by mohl skončit na druhém místě.

„Nějakou šanci bych měl. Musel bych ale tvrdě bojovat a z toho by mohly vyplynout nebezpečné situace,“ řekl Bottas.

„Vedení ale bylo přesvědčené, že Lewis bude mít větší šanci dohnat Sebastiana, tak jsme to zkusili. Z hlediska bodů to nic moc nezměnilo, ale on mohl bojovat o vítězství, protože já neměl dostatečnou rychlost,“ dodal.

Autor: