Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Musíme vyčistit vzduch

Sport

  9:31
PŘÍBRAM/PRAHA - Po deseti letech končí ve fotbalové Příbrami prvoligová éra. Naděje na záchranu utnula už v předposledním kole porážka 0:2 na půdě Slovácka. Prezident středočeského klubu Jaroslav Starka se proto nyní začal upínat na nový cíl: dostat Příbram rychle zpátky mezi elitu.

Jaroslav Starka foto: ČTK

LN Jaká vládne v klubu nálada?
Zrovna tu venku prší, takže se krásně čistí vzduch. Vzduch se musí vyčistit také uvnitř klubu. Sestup je definitivní, s tím nic nenaděláme. Ani druhá liga nebude jednoduchá soutěž. Musíme vyprat špinavý prádlo a trochu okysličit atmosféru. Třeba nám nakonec bude pršet štěstí...

Měl jste po utkání na Slovácku proslov k hráčům?
Nebylo třeba nic říkat. I když jsme mančaft dali dohromady strašně narychlo, nesplnil, co splnit měl. Je jasné, že musí přijít nějaké změny. O nich se budeme bavit až v následujících týdnech.

Jde o největší zklamání, jaké jste během kariéry fotbalového funkcionáře prožil?
Takhle to neberu. Postoupili jsme z ČFL, pak jsme byli delší dobu v druhé lize. V nejvyšší soutěži jsme vydrželi deset let. Jako klub z malého města jsme za to byli rádi. Nějaké věci jsme ale podcenili a teď se nám naplno projevily.

Část sezony jste strávil ve vazbě. Podepsala se vaše nepřítomnost v klubu na jeho výsledcích?
O tom bych nemluvil. Firmu každopádně vedu já, takže za ní zodpovědnost cítím. S kritikou začínám vždy u sebe.

V zimní přestávce jste angažovali několik zvučných posil. Proč se jejich příchod neodrazil na hřišti?
Při výběru hráčů vždy respektuju přání trenéra, ale s každým si potřebuju nejdřív promluvit, podívat se mu do očí a zjistit, jestli to s ním má význam. To tentokrát nešlo. Někteří z nich nepodávali výkony odpovídající tomu, co mají odslouženo. Nebyli jsme kompaktní tým. Utápěli jsme se v individuálních výkonech – dobrých i špatných.

Věříte v návrat do ligy hned v příští sezoně?
Do poslední chvíle jsem doufal také v záchranu. Musím v to věřit, protože jinak bych tady neměl co dělat. Budeme se snažit dát dohromady lidi, co chtějí dělat fotbal ve druhé lize za podstatně menší peníze.

Najedete tedy od nového ročníku v klubovém rozpočtu na úspornější režim?
To není o penězích. V lize jsou mančafty, které i bez nich hrají dlouhou dobu dobře. Moji hráči měli všechno zaplacené a nedařilo se jim. Spíš to spočívá v přístupu k danému problému.

Začnete víc sázet na mladé hráče?
Do týmu potřebujeme mladé, ale i zkušené. Teprve si s nimi sednu a ujasníme si, jestli tu vůbec chtějí pokračovat.

Smlouva vyprší také trenéru Kotrbovi. Počítáte s tím, že by v Příbrami pokračoval?
Bez ohledu na sestup mu musím poděkovat, že sem vůbec do špatně rozjeté sezony naskočil. Ale samozřejmě vím, že je domluvený s Karlem Poborským na návratu k mládeži v Českých Budějovicích.