130 let

Britská policie zadržela muže, který v neděli těsně před startem finále běhu na 100 metrů hodil za sprintery na dráhu láhev od piva

Doporučujeme

Muž hodil na sprintery lahev. Judistka ho zneškodnila

Sport
  •   13:06aktualizováno  18:20
LONDÝN - Britská policie zadržela muže, který v neděli na olympijských hrách v Londýně těsně před startem finále běhu na 100 metrů hodil za sprintery na dráhu láhev od piva. Podle agentury Reuters pomohla agresivního opilce zneškodnit i bronzová medailistka v judu Edith Boschová z Nizozemska, která seděla za ním na tribuně.

Muž nejprve na atlety pokřikoval nadávky a ve chvíli, kdy se sprinteři chystali ke startu, po nich hodil plastovou láhev. Ta přistála v dráze číslo pět kousek za Yohanem Blakem, který poté získal stříbro za obhájcem prvenství Usainem Boltem.

K TÉMATU

"Ničeho jsem si nevšiml, soustředil jsem se jen na závod," citovala agentura Reuters Blakea. "Jenom jsem o tom slyšel, sám jsem to neviděl," přidal Bolt. Jamajského sprintera, který v olympijském rekordu 9,63 vteřiny obhájil zlato z Pekingu, však velmi pobavila reakce nizozemské judistky.

Boschová se totiž na chuligána vrhla okamžitě poté, co láhev hodil na dráhu. "Vybouchla jsem a dala jsem mu facku. Vůbec nechápu, jak mohl něco takového udělat," řekla bronzová medailistka v kategorii do 70 kg v rozhovoru pro nizozemskou televizi. "Nakonec si ho odvedla ostraha, ale mrzí mě, že jsem kvůli němu přišla o finále," dodala.

"Byla to taková romantický spravedlnost"

Šéf organizačního výboru Sebastian Coe ujistil, že každý podobný hříšník dopadne stejně. "Nejsem zastáncem toho, aby někdo bral spravedlnost do svých rukou, ale byla to taková romantická spravedlnost, že seděl zrovna vedle judistky," pobavil ho způsob, jakým byl fanoušek zpacifikován.

Coe prohlásil, že takové jednání fanoušků nebude tolerováno a každý podobný čin bude tvrdě potrestán. "Házet láhev na jakékoliv sportoviště je nepřijatelné. A to neplatí jen pro olympijské hry, je to nepřípustné na všech sportovních akcích," uvedl bývalý špičkový běžec.

Opilec, který hodil láhev na dráhu, byl identifikován jako čtyřiatřicetiletý Ashley Gill-Webb z Leedsu. Otec dvou dětí byl dnes obviněn, u soudu svou vinu odmítl. Obžaloba pro něj žádá zákaz vstupu na všechna olympijská sportoviště i do Olympijského parku.

Autor: ČTK