130 let

V Síni slávy českého hokeje nechybí ani zlatá olympijská medaile z Nagano z roce 1998. | foto: Michal Šula, MAFRA

Muzeum v nedohlednu. Slavné medaile českých sportovců stále hledají své útočiště

Sport
  •   8:39
Praha - Zlaté medaile Emila a Dany Zátopkových, oštěpaře Jana Železného, diskaře Ludvíka Daňka či brusle Jiřího Šlégra z památného zlata českých hokejistů na Zimních olympijských hrách v Naganu 1998... I takto cenné artefakty v současnosti zahaluje prach.

Do roku 2002 mohly být tyto hmotné úspěchy českých sportovců k vidění v pražském Tyršově domě. Po vypovězení smlouvy Národnímu muzeu ze strany Sokola však bylo více než 170 tisíc exponátů Muzea tělesné výchovy a sportu, které pod Národní muzeum spadá, přesunuto do terezínského depozitáře.

Posledními pokusy o alespoň částečnou obnovu bylo přesunutí části archivů a knihovny do pronajatých prostor Zemědělského muzea. Ty ale podle ředitele Národního muzea Michaela Lukeše problém nevyřešily. „Hlavně z technických důvodů nebylo dlouhodobě možné Zemědělské muzeum pro sportovní expozici využívat,“ vyjádřil se tehdy pro LN Lukeš.

V roce 2009 lobboval za obnovu muzea v Tyršově domě i tehdejší starosta Prahy 1 Petr Hejma, ale z plánů sešlo.

Z dřívějších slov ředitele Národního muzea Lukeše navíc vyplývá, že budoucí plán muzea sportu nemůže být financovaný jenz jeho zdrojů, ale zapojit by se měly i jednotlivé sportovní svazy a jejich představitelé.

Předseda České unie sportu Miroslav Jansta ale s něčím takovým výhledově nepočítá. I z těchto stanovisek lze pochopit fakt, že k tomu, aby mohla veřejnost spatřit například Olympijský řád Emila Zátopka nebo exponáty z pozůstalostí Jiřího Gutha-Jarkovského, který v roce1896 zažil první novodobé olympijské hry a působil jako jeden z nejuznávanějších pobočníků zakladatele moderní olympiády, je zapotřebí také větší angažovanosti z řad politiků. Ti se sice z úspěchy českých sportovců rádi ztotožňují a velké akce navštěvují, potřebná pomoc pro vybudování muzea v posledních letech ale nepřichází.

Slavné oslavy po triumfu hokejistů v Naganu.

V Národním muzeu se v druhé polovině letošního roku měly postupně otevírat stálé expozice, které se nestihly dokončit s otevřením muzea po rekonstrukci na konci roku 2018. Stála 1,8 miliardy korun.

Roční dotace státu pro Národní muzeum jsou podle výročních zpráv ministerstva kultury před rekonstrukcí přes půl miliardy korun. Poslední výroční zpráva je z roku 2018, kde jsou zahrnuty v rozpočtu i investice do opravy, státní dotace v tom roce byla 1,2 miliardy korun. Jestli ale v budoucích plánech připadnou na výstavbu muzea sportu, je stále ve hvězdách.

Autor: David Ako