130 let
Tenista Davyděnko.

Tenista Davyděnko. | foto: ČTK

Mužským tenisem začíná otřásat obří sázkařský skandál

Sport
  •   18:05
LONDÝN - Až dvanáct tenistů, kteří se od příštího týdne zúčastní Wimbledonu, je podle britského listu The Independent pod zvýšeným dohledem kvůli podezření z možného ovlivňování zápasů.

Jsou mezi nimi údajně Rusové, Italové, Argentinci a Španělé, na "černé listině" figurují i tenisté z první padesátky světového žebříčku. Mezinárodní tenisová federace ITF se odmítla k této informaci vyjádřit.

Podezřelé okolnosti podle listu naposledy provázely zápas Španěla Oscara Hernandeze s Rakušanem Danielem Köllererem v nizozemském Hertogenboschi v tomto týdnu. Na utkání, v němž zvítězil Hernandez, bylo podáno nezvykle mnoho sázek.

Vyšetřován je prý také jeden zápas z květnového turnaje v Kitzbühelu a utkání mezi Francouzem Jeanem-Reném Lisnardem a Belgičanem Christophem Rochusem na dubnovém turnaji v Masters v Monte Carlo. Po něm sázkové kanceláři odmítly vyplácet výhry těm, kdo si vsadili na úspěch Lisnarda, jenž zvítězil dvakrát 6:2.

O největší tenisovou aféru spojenou se sázením se předloni na turnaji v Sopotech postaral Rus Nikolaj Davyděnko, jenž skrečoval zápas s Argentincem Martinem Vassallem-Arguellem. Na jeho vítězství bylo přijato podezřele mnoho sázek i během zápasu, přestože ruský favorit vyhrál první set 6:2.

Loni v září byl Davyděnko po dlouhém vyšetřování ze strany ATP nařčení z ovlivnění zápasu zbaven. Mezitím bylo potrestáno několik tenistů, kteří sázeli na cizí zápasy vesměs zanedbatelné částky. Byl mezi nimi i český deblový specialista František Čermák, jenž loni dostal distanc na deset týdnů a pokutu zhruba 200 tisíc korun.

Autor: ČTK