130 let
Martina Navrátilová.

Martina Navrátilová. | foto: Reuters

Mužům nevadí, že se ztrapní, tvrdí o jestřábím oku Navrátilová

US Open
  •   15:08aktualizováno  15:41
PRAHA - Výzkum vědeckého časopisu ukázal na zajímavou statistiku. Tenisté si nechávají zkontrolovat dopad míčku pomocí jestřábího oka odvážněji než ženy. A to i v případech, kdy je patrné, že se svým protestem neuspějí. „Je to věc ega,“ myslí si někdejší tenisová superhvězda Martina Navrátilová.

Výzkum časopisu Journal of Sports Economics, na nějž upozornil web magazínu TIME a který uskutečnili akademici z univerzit v Melbourne a v Soulu, se zabýval 331 zápasy mužů a 149 duely žen v letech 2006 až 2008.

A hlavní zjištění? Čím víc jde v zápasech do tuhého, tím spíš se tenisté při užití jestřábího oka spletou, zatímco ženy jsou opatrnější a častěji si nechají zkontrolovat míček pomocí technologie ku svému prospěchu.

Iveta Melzerová kontroluje jestřábí oko

Výzkumníci dokonce zjistili, že během tie-breaků je 34 procent mužských výzev k užití jestřábího oka takřka „trapných“ - tak alespoň akademici definovali případy, kdy se ukázalo, že míček skončil více než 5 centimetrů daleko od čáry. V případě žen je množství takových výzev jen 9 procent.

Nepřekvapí pak, že častěji se podobné omyly tenistům staly v případě, že byl míček na opačné straně kurtu. Zajímavé však je jiné zjištění. V případě mužů platilo, že čím výše byli tenisté umístěni na žebříčku, tím častěji se pokoušeli o „trapné“ kontroly technikou. U žen to přitom bylo přesně naopak.

ČTĚTE VÍCE

Autoři studie k tomuto zjištění uvedli: „V klíčových momentech zápasu chtějí muži uspět za každou cenu, zatímco ženy umějí přijmout prohru se ctí.“ 

Pravdu však může mít i tenisová legenda Martina Navrátilová, která pro TIME uvedla: „Je to věc ega. Mužům nevadí, když si vezmou jestřábí oko zbytečně. Ženy se více bojí, že se ztrapní.“

Tomáš Berdych si stěžuje na rozhodčího.

Důvod většího množství na první pohled zbytečných pokusů o korekci jestřábím okem v závěru setu může být i jiný. Do tie-breaku získávají hráči jednu možnost užití jestřábího oka navíc (od začátku setu mají tři) a leckdy je zřejmé, že by stejně nestihli všechny vypotřebovat. A tak ve zkrácené hře často nechají zkontrolovat míček jen s pocitem, že tím stejně nemají co ztratit.

V tom jsou však pravidla pro muže i ženy stejná. Způsob užití jestřábího oka je ale u obou pohlaví rozdílný...

Autor: