130 let

Eliška s Lukášem Bauerem. | foto: Lidovky.cz

Na dopingovou zkoušku nově jen s umytýma rukama

Sport
  •   17:54
PRAHA - Důsledně dbát na hlášení místa pobytu, před dopingovou zkouškou si pečlivě umýt ruce a také počítat s tím, že od otevření olympijské vesnice jsou všechny dopingové testy soutěžní. I na to si musí dát pozor účastníci olympijských her ve Vancouveru v únoru příštího roku.

"Aby jejich cesta neskončila dřív, než začne. Aby si to nezkazili," řekl dnes zástupcům sportovních svazů a lékařům šéf exekutivy Českého antidopingového výboru Jan Chlumský.

Na semináři lékařské komise Českého olympijského výboru (ČOV) v pražské Střešovické nemocnici upozornil, že v novém seznamu zakázaných podpůrných látek platných pro Vancouver, který by měl být zveřejněn 1. října, se asi vrátí mezi zakázané stimulanty i pseudoefederin, nyní zařazený jen v monitorovacím programu. "Je to v návrhu. Dále bude rozšířena paleta krevních odběrů na zakázané látky typu růstového hormonu," řekl Chlumský.

Pořadatelé olympiády ve Vancouveru již v únoru oznámili, že plánují rekordních 2000 testů. K tomu budu prováděny odběry na sportovištích a v olympijské vesnici, moč se bude analyzovat ve Vancouveru, ale pobočky budou také v Richmondu a Montrealu. "Novinkou je, že že se neměří pH přímo při odběru moči, ale jen specifická hmotnost. A sportovec musí při odběru odevzdat 90 mililitrů moči (dříve to bylo 75 ml)," řekl Chlumský.

Podotkl, že si každý před odběrem musí umýt ruce. Proč? Aby se nesnažil vzorek ovlivnit. "Byly totiž zjištěny manipulační techniky, umístit něco do vzorku, třeba detoxikant," uvedl Chlumský. "Tak, aby se sportovci nedivili, že je někdo nutí omýt si ruce," dodal.

Součástí života profesionálního sportovce a boje proti dopingu je povinné hlášení pobytu, které se před každou olympiádou hlídá přísněji. "Chápu, že to je nepříjemné, ale vyžadujte u sportovců důslednost," uvedl Chlumský. Trojnásobné nedodání místa pobytu za 18 měsíců je automaticky trestáno ročním zákazem činnosti. "Hlásit pobyt může kdokoli, ale zodpovědný je sportovec," řekl.

Nejen u vytrvalostních sportovců jsou tzv. terapeutické výjimky. "Ty je třeba hlídat a vybavit v předstihu," konstatoval Chlumský. To se týká například astmatiků, z českých medailových nadějí pro Vancouveru tedy Lukáše Bauera, který už měl výjimku na olympiádě v Turíně, či jeho kolegyni Ivu Janečkovou. "Ale uvažujeme o dalších čtyřech," řekl ČTK lékař běžecké reprezentace Martin Koldovský.

Všechny kontroly budou u olympioniků soutěžní od 4. února, kdy se otevřou brány olympijské vesnice, do slavnostního zakončení her. A to i mimo Kanadu. "Kdo bude trénovat třeba v Americe, tak může být testován, ale stejné to bylo už v Turíně," uvedl Chlumský.

Autor: ČTK