Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Na Jizerské padesátce foukal vítr, ČT tak raději nasadila záznam z loňska

Sport

  11:04aktualizováno  16:04
PRAHA - Sněhová kalamita, která zasáhla o víkendu Česko, postihla i techniky České televize. Sportovní kanál ČT4 měl dnes ráno v 8.50 začít vysílat přímý přenos z Jizerské padesátky, která se běži v Bedřichově. Místo toho však na televizních obrazovkách začal běžet rok starý záznam. Televize totiž nemohla kvůli počasí nasadit vrtulník, který byl nezbytný pro přenos signálu.

Česká televize - logo foto: Reprofoto

"Může mně někdo vysvětlit proč davají v době startu záznam z loňského ročníku?" ptali se v diskuzi na webu České televize zmatení divaci.

Teprve kolem desáté hodiny se podle informací serveru Lidovky.cz začalo vysílat skutečně z Bedřichova, ovšem s téměř hodinovým zpožděním.

Poté sice na ČT4 svítil nápis ŽIVĚ, ve skutečnosti se však jednalo o záznam, který běžel zpětně z dnešního rána. Teprve kolem desáté hodiny, kdy již závodníci mířili do cíle, začala televize vysílat skutečně živě a zpoždění se jí tak podařilo dohnat.

Více o závodě čtěte zde:


Podle šéfredaktora sportovního zpravodajství ČT Otakara Černého, který přenos řídil, televize čekala na zlepšení počasí, aby mohl vzlétnout vrtulník, který přenášel signál z trati. "Měli jsme připraveny dvě varianty - jedna s vrtulníkem, druhá bez. Ta první bohužel kvůli letovému řádu nemohla být uskutečněna, " sdělil Černý Lidovkám.cz.

Televize se podle informací LN poprvé pokusila vysílat přenos z bedřichovského areálu zcela přímo, na což byl potřeba spojovací vrtulník. Poté, co tato varianta vypadla ze hry, nasadila ČT záznam.

V deset hodin se sice podařilo začít vysílat "živě", záběry ze vzdálenějších kamer však byly do vysílací centrály dopravovány na sněžných skútrech. 

Diváci nemohli být podle Černého loňským přenosem zmateni. "Celou dobu běžel na obrazovce nápis, že se omlouváme, ale kvůli klimatickým podmínkám se jedná o loňský záznam," dodává. 

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...