Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Na mládežnický sport půjde z loterií podle ČOV až 400 milionů

Sport

  15:15
PRAHA - Na mládežnický sport a tělovýchovu půjde v příštím roce okolo 200 milionů korun od společnosti Sazka, která tyto peníze poskytne z odvodů z loterií a kurzových sázek. Prostředky bude rozdělovat Český olympijský výbor (ČOV), který očekává, že bude mít od sázkových a loterijních firem k dispozici zhruba 400 milionů.

Volební plénum Českého olympijského výboru (ČOV). Šéf veslařů Jiří Kejval (vlevo) byl zvolen novým předsedou ČOV, po šestnácti letech tak nahradí v čele českého vrcholného sportovního orgánu Milana Jiráska foto: ČTK

"Peníze jsou určené pro mládež a neprofesionální sport a jsou pro všechny - olympijské, neolympijské sporty i tělovýchovu. Nespasí český sport, ale ukazuje to, že máme důvěru," řekl předseda ČOV Jiří Kejval na úterní tiskové konferenci. "Vnímáme to jako velkou odpovědnost a pro nás je důležité deklarovat účel peněz. Připravujeme se zástupci jasná pravidla rozdělování těchto prostředkům," doplnil.

Peníze bude rozdělovat komise v čele s ekonomickým ředitelem ČOV Liborem Varhaníkem. Olympijský výbor plánuje, že bude na svém webu zveřejňovat příjem finančních prostředků z loterijních odvodů a jak byly tyto peníze použity.

Provozovatelé loterií a kurzových sázek mají zákonem předepsané dílčí odvody ve výši 20 procent. Podle novely, která byla schválena v červnu, mohou čtvrtinu z těchto odvodů poskytnout jako peněžitý dar Českému olympijskému výboru. "Je to první výsledek sjednocení sportovního prostředí," pochvaloval si Kejval.

Vedení ČOV s generálním ředitelem Sazky Robertem Chvátalem podepsali memorandum. "Vnímáme to jako logický krok a příklad pro ostatní," řekl Varhaník. "Můžeme se znovu transparentně spojit se sportem," uvedl Chvátal.

Sazka v minulosti dávala českému sportu více než miliardu korun ročně. Po problémech s financováním hokejové haly v roce 2011 pod vedením Aleše Hušáka zkrachovala. Loterijní společnost nyní vlastní skupina KKCG.

Na základě novely loterijního zákona ČOV očekává, že získá dohromady až 400 milionů korun. Brzy chce uzavřít dohodu i s dalšími společnostmi, k těm největším patří Tipsport a Fortuna. "Doufáme, že k tomu dojde," řekl Kejval.

Částka 400 milionů korun pro český sport, který byl v posledních letech podfinancován a v Česku i proto sportuje na základě výzkumu jen 28 procent populace, není nijak zásadní. "Nezmění ze dne na den pozici v českém sportu, ale pevně doufám, že politickou reprezentaci přesvědčíme o tom, že s penězi umíme nakládat. Že jsme díky nim získali tolik a tolik dětí pro sport," řekl Kejval.

Šéf olympijského výboru má představu, že finance nebude ČOV jen přerozdělovat. Chce se snažit o vznik projektů za účasti obcí, měst či krajů. "Nebo i komerčních subjektů, které přihodí peníze. Chceme probudit společenskou odpovědnost, která u nás jde poslední dobou lidově řečeno do kopru," konstatoval Kejval.

Autoři: ,