Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Na Mont Ventoux vystoupal první lídr Tour Froome, Kreuziger pátý

Tour de France

  16:41aktualizováno  19:56
MONT VENTOUX (Francie) - Patnáctá etapa Tour de France s cílem na Mont Ventoux ukázalasílu týmu Sky. Britská formace se vrátila do formy a lídr závodu Christopher Froome získal spolu s etapovým vítězstvím další náskok na hlavního soupeře Contadora. Roman Kreuziger byl v cíli pátý a o šest sekund se přiblížil stupňům vítězů, dál mu patří čtvrtá pozice.

Britský cyklista Christopher Froome foto: ČTK

V den státního svátku, na výročí dobytí Bastily a v nejdelší etapě Tour chtěli zářit hlavně domácí cyklisté. Do úniku jich vyrazilo hned pět, na úspěch však budou čekat minimálně další rok. Nejdéle z uprchlíků vydržel Sylvain Chavanel, kterého hlavní pole pohltilo v polovině stoupání k vrcholu Ventoux. Pak už přišly chvíle Sky. Froomovi muži opět rozjeli pekelné tempo a drobili skupinu favoritů. Devět kilometrů před cílem zůstal Froome už jen se svým dvorním domestikem Richiem Portem a za nimi vlála trojička Saxa - Contador, Kreuziger a Rogers.

Britský cyklista Christopher Froome

"Snažil jsem se ho motivovat, tlačil ho, aby makal co nejdéle," říkal Froome k práci v tandemu s Portem. Mezitím zaútočil Kolumbijec Quintana, adept na bílý dres, a nikdo jeho nástup nepovažoval za velkou hrozbu. Porte jen konstatním tempem táhl svého lídra k vrcholu 1912 metrů vysokého Obra z Provence. O kilometr dál zůstala vepředu už jen čtveřice: Porte, Froome, Contador a Kreuziger, jenže český cyklista však brzy z vláčku odpadl a svého kapitána nechal bojovat proti přesile.

Během pár stovek metrů si britský suverén vybudoval půlminutový náskok

Pak Froome ukázal celému světu, kdo je letos v pelotonu jedničkou, kdo nemá v horách konkurenci. Předvedl brutální nástup, zaspurtoval a dvojnásobný vítěz Tour Contador, ať tancoval v pedálech sebeurputněji, odpadl. Během pár stovek metrů si britský suverén vybudoval půlminutový náskok, sjel Quintanu a společně dál navyšovali svůj odstup. O chvíli později zahájil Froome další atak s neskutečnou frekvencí a ujel i Kolumbijci. Ten se sice ještě dokázal vrátit zpět do kontaktu, kilometr a půl pod vrcholem však Brit udeřil naposledy.

Ve tváři bolestivý výraz, před sebou vidinu navýšení náskoku. Čas, který smolně ztratil v páteční větrné etapě, na Mont Ventoux vydobyl zpět. A na Contadora další půlminutu přidal. "Nebylo mým cílem etapu vyhrát, chtěl jsem ji obětovat Quintanovi," popisoval Froome a vyčerpáním ještě kašlal. "Mým hlavním plánem bylo získat co největší náskok na Contadora, ale v závěru jsem se prostě cítil v pohodě a dokázal mu ujet."

Cyklistický etapový závod Tour de France - 15. etapa

Givors - Mont Ventoux (242 km): 1. Froome (Brit./Sky) 5:48:45, 2. Quintana (Kol./Movistar) -29, 3. Nieve (Šp./Euskaltel), 4. Rodríguez (Šp./Kaťuša) oba -1:23, 5. Kreuziger (Saxo-Tinkoff), 6. Contador (Šp./Saxo-Tinkoff) oba -1:40, 7. Fuglsang (Dán./Astana) -1:43, 8. Mollema (Niz./Belkin) -1:46, 9. Ten Dam (Niz./Belkin) -1:53, 10. Peraud (Fr./AG2R) -2:08.

Průběžné pořadí: 1. Froome 61:11:43, 2. Mollema -4:14, 3. Contador -4:25, 4. Kreuziger -4:28, 5. Ten Dam -4:54, 6. Quintana -5:47, 7. Fuglsang -6:22, 8. Rodríguez -7:11, 9. Peraud -7:47, 10. D. Martin (Ir./Garmin) -8:28.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...