Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Na Everestu zuřil uragán. Těla čtyř horolezců dodnes nenašli

Sport

  17:23
PRAHA - Kdesi v nebeských výšinách v Jižním sedle Mount Everestu řádil uragán o rychlosti okolo 160 kilometrů za hodinu. A v jeho drápech rychle vyhasínal život čtyř elitních horolezců. Poté co se jim podařilo, jako vůbec prvním lidem na světě, vystoupit na nejvyšší horu světa bez použití kyslíku alpským stylem nejobtížnější jihozápadní stěnou, tzv. Boningtonovou cestou. Psal se 17. říjen 1988.

Slovenští horolezci Jaroslav Jaško (vlevo), Jozef Just (vpravo uprostřed) a Dušan Becík (vpravo) foto: Nezvestní z Everestu - kniha Milana Vranky

Vyšel speciál LN 101 pohnutých osudů

Nový magazín LN - 101 pohnutých osudů.

Britský lezec Chris Bonington vedl v roce 1975 expedici, která si jako první v historii se zlověstnou jihozápadní stěnou poradila. Kdysi prohlásil: "V Himálaji se stále víc prosazuje alpský přístup k lezení – bez pevných táborů, výškových nosičů a bez použití fixních lan. V jihozápadní stěně Everestu je však podobný způsob lezení vyloučený."

Kvartetu slovenských horolezců Dušanu Becíkovi, Peteru Božikovi, Jaroslavu Jaškovi a Jozefu Justovi se ale tahle zdánlivě nemožná věc přesto podařila. Jen jim nebylo dopřáno, aby se mohli ze svého výjimečného počinu radovat. V zuřícím uragánu se spojení začínalo přerušovat a situace se stala nepřehlednou. Just hlásil, že přestává vidět, což postihlo i ostatní parťáky. Navíc prý ztrácejí orientaci.

A pak se rozhostilo zlověstné ticho.

Mimochodem, těla čtyř slovenských chlapíků se dodnes nenašla. Svoji úchvatnou stopu ale za sebou v Himálaji bezpochyby zanechali. A doma bohužel pět malých dětí.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...