Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Na olympiádě bude nově golf i ragby, Češi s úspěchem počítat nemohou

Sport

  14:19
KODAŇ - Golf i ragby o sedmi hráčích budou na programu olympijských her v letech 2016 a 2020. Rozhodlo o tom dnešní hlasování členů Mezinárodního olympijského výboru v Kodani. Ragby se pod pěti kruhy hrálo naposledy v roce 1924, golf byl součástí her pouze v letech 1900 a 1904.

Drive v Čeladné. foto: ČTK

Po prezentacích a diskuzích oba sporty podpořila nadpoloviční většina členů MOV. Pro golf se vyslovilo 63 hlasujících, proti 27, ještě větším triumfem skončila snaha přívrženců ragby. To nakonec získalo 81 z 90 možných hlasů.

Ragbyový turnaj bude čtyřdenní a zúčastní se ho v mužské i ženské kategorii 12 týmů. Mezi golfisty se o zlato utká 60 mužů a stejný počet žen v rovněž čtyřdenním formátu obvyklém pro turnaje profesionálů.

"Čas ukáže, že bylo vaše rozhodnutí velmi moudré," reagoval na výsledky hlasování šéf MOV Jacques Rogge, jenž byl o několik hodin dříve znovu zvolen do své funkce na závěrečné čtyřleté období. O další budoucnosti těchto dvou sportů v olympijské rodině se bude znovu jednat v roce 2017.

Golf i ragby o sedmi hráčích doporučil z širší skupiny uchazečských sportů výkonný výbor MOV v srpnu. Někteří členové jako Kanaďan Dick Pound však kritizovali skutečnost, že vůbec nebylo oznámeno, z jakého důvodu se do výběru nedostaly zbylé sporty jako baseball, softbal, squash, karate a kolečkové brusle.

V roce 2005 byly ze seznamu olympijských sportů vyřazeny baseball a softbal, které měly nahradit jiné. Žádný však tehdy nedostal nadpoloviční většinu, a tak bude na hrách v Londýně jen 26 sportovních odvětví. Podle pravidla 46 Olympijské charty ve znění ze 7. července 2007 musí být na programu OH 25 až 28 sportů.

Pro Čechy žádná dobrá zpráva
Co nové sporty znamenají pro případnou možnost úspěchu českých sportovců. Moc šancí při současném stavu v nových disciplínách nemáme.

Generální sekretář české golfové asociace Miroslav Holub logicky myšlenku návratu golfu podporuje: "Golf se stal jedním z nejoblíbenějších a nejhranějších sportů na světě a zařazení na olympiádu by si určitě zasloužil."

Odpověď na otázku, co návrat golfu znamená pro Česko, je  poměrně složitá. "Základní otázka zní, jestli by se turnaj otevřel pro amatéry, nebo profesionály," pokračuje Holub. "Já jsem na 99 procent přesvědčený, že pro profesionály, ale kdo ví... Třeba se na olympiádu bude postupovat z kvalifikací. A navíc, olympiáda v Riu se uskuteční až ze sedm let a v té době možná budou mít šanci prosadit se mezi nejlepšími i současní elitní amatéři."

K favoritům nebudou patřit Češi ani v sedmičkovém ragby. Ženy Česka jsou v Evropě na dvanáctém místě z celkových 32 zemí a muži z České republiky až na šestnáctém z celkových 31 zemí. Evropě kralují Rusové, před Francouzi a Italy a mezi ženami v Evropě vládnou Angličanky. Ragbyové sedmičky se hrají nejenom v Evropě, ale rovněž v Africe, v Asii, v severní i v jižní Americe a v Austrálii a Oceánii.

"Z programu vypadl dříve softball a baseball, takže zařazení ragby vnímám jako určitou kompenzaci. V sedmi se bude hrát i kvůli kvótám. Počet sportovců na hrách nesmí totiž přesáhnout 10 500," řekl František Dvořák, místopředseda ČOV pro sport.

Autoři: ,

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...