Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Na peruánskou horu mířila ‚prokletá‘ československá expedice. Teď ji jde zdolat zkušený horolezec Holeček

Sport

  11:52
Peru - Má před sebou další výzvu. Jeden z nejúspěšnějších českých horolezců Marek Holeček se v následujících dnech pokusí v peruánském národním parku Huascarán pokořit horu Huandoy, kterou chtělo v roce 1970 zlézt 14 českých horolezců, nakonec se jim stala osudnou sousední hora Huascarán. „Má nejedno úskalí,“ uvědomuje si s pokorou.

Český horolezec Marek Holeček stojí před náročným výšlapem (ilustrační foto) foto: Facebook.com/marekholecek.cz

Holeček převzal prestižní Zlatý cepín za prvovýstup s Hákem

Baví ho hledat nové a zatím neprozkoumané cesty, za svůj život jich ostatně prošel nespočet. Čtyřiačtyřicetiletý horolezec Holeček už letos pokořil v nepálských Himalájích třeba horu Čamlang, nyní před ním stojí nový úkol.

Rozhodl se pokořit horu Huandoy, neslavně proslulou tragickou nehodou. V roce 1970 se ji rozhodla vyjít patnáctičlenná expedice československých horolezců. Výpravu už na začátku zasáhlo úmrtí sedmadvacetiletého Ivana Bortela, který zemřel po pádu z 30metrové výšky.

Český horolezec Marek Holeček
Jeden z nejúspěšnějších českých horolezců Marek Holeček

Zbylí členové se po debatě nakonec rozhodli ve výpravě pokračovat, zvolili si však jiný výstup - horu Huascarán. 31. května je ale zastihlo zemětřesení o síle 7,9 stupně Richterovy stupnice. Uvolněná lavina plná ledu a kamení jejich tábor pohřbila a zahubila zbylých čtrnáct československých horolezců.

Na připomenutí jejich památky nese přídomek Expedice Peru ‘70 slavný závod Jizerská padesátka, kterého se všech 14 zemřelých horolezců účastnilo. Vzpomínka na ně je nedílnou součástí každého slavnostního zahájení tohoto závodu.

Na horu Huandoy se nyní vydal právě Holeček. „Začíná další dobrodrůžo, tentokrát v peruánských Andách,“ prozradil horolezec fanouškům na své facebookové stránce. „Ležíme na ledovci pod severním vrcholem Huandoy. Nad námi se zvedá 1100 metrová krásná stěna, kde jsme si s Radarem našli parádní novou průstopovou linku,“ popisuje.

Ač zní jeho popis jako z románu, čeká jeho tým náročná cesta plná nástrah. „Má nejedno úskalí a otázkou je, zda vůbec to, co jsme si vymysleli, vylezeme. Snad dá hora své svolení,“ doufá Čech.

Byl to elegantní výprask, říká horolezec Holeček po neúspěchu na Nanga Parbat

Marek Holeček je zkušeným horolezcem a na svém kontě má celou řadu náročných výstupů. Stal se navíc historicky prvním Čechem, který vybojoval prestižní ocenění Zlatý Cepín (Piolet d’Or), který získal vloni za výstup na Gašerbrum I, jednu z hor v pákistánském masívu Gašerbrum.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!