130 let
Tomáš Berdych v prvním kole turnaje v Dubaji

Tomáš Berdych v prvním kole turnaje v Dubaji | foto: Reuters

Na prestižním turnaji v Dubaji jdou dál Berdych, Štěpánek i Rosol

Australian Open
  •   14:15
DUBAJ - Do druhého kola silně obsazeného turnaje v Dubaji postoupilo kompletní trio českých tenistů. Bez ztráty sady zvládli své úvodní zápasy Tomáš Berdych s Lukášem Rosolem, úspěšnou třísetovou výhrou se vrátil po dvou měsících na ATP Tour Radek Štěpánek.

Šestý hráč světa Berdych před týdnem získal titul v Rotterdamu a pohodu si přenesl i do Dubaje, kde obhajuje finálovou účast. Třetí nasazený Čech zdolal na úvod turnaje s dotací přes dva miliony dolarů 6:3, 6:4 rumunského kvalifikanta Mariuse Copila. V utkání s hráčem z druhé stovky žebříčku odvrátil jediný brejkbol, jemuž čelil, a za 78 minut si připsal osmou výhru za sebou od vyřazení v semifinále Australian Open.

Jméno svého dalšího soupeře Berdych ještě nezná, bude jím vítěz duelu Ivan Dodig - Sergej Stachovskij.

Tomáš Berdych v prvním kole turnaje v Dubaji
Rumunský tenista Marius Copil

Tomáš Berdych (vlevo) si v prvním kole poradil s Rumunem Mariusem Copilem

Po sedmi týdnech a pěti porážkách za sebou se dočkal druhého vítězství v sezoně Rosol, který zdolal Němce Daniela Brandse 7:6, 6:4 a oplatil mu loňskou porážku z Düsseldorfu. O čtvrtfinále bude český tenista bojovat s Rusem Dmitrijem Tursunovem, jenž právě v lednu v druhém kole v Sydney odstartoval Rosolovu neúspěšnou sérii.

První zápas na okruhu ATP od Australian Open odehrál Štěpánek, který od vyřazení v prvním kole melbournského grandslamu absolvoval pouze vítězný daviscupový duel proti Nizozemsku v Ostravě. Pětatřicetiletý reprezentant dnes zdolal po setech 5:7, 6:3, 6:1 Američana Michaela Russella a čeká ho zápas s bývalou světovou jedničkou Rogerem Federerem ze Švýcarska.

Turnaj v Dubaji: dvouhra - 1. kolo

Štěpánek - Russell (USA) 5:7, 6:3, 6:1, Berdych - Copil (Rum.) 6:3, 6:4, Rosol - Brands (Něm.) 7:6 (7:4), 6:4, Južnyj (6-Rus.) - Przysiezny (Pol.) 6:3, 6:4, Federer (4-Švýc.) - Becker (Něm.) 6:1, 6:4, Kohlschreiber (7-Něm.) - De Bakker (Niz.) 6:3, 6:3, Tursunov (8-Rus.) - Lacko (SR) 7:5, 6:1, Bautista (Šp.) - Ungur (Rum.) 6:1, 6:3, Seppi (It.) - Mayer (Něm.) 4:6, 6:1, 7:5.