Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Na slavném závodě Le Mans zemřel po nehodě pilot Simonsen

Sport

  18:36aktualizováno  20:31
LE MANS (Od našeho zpravodaje) - Měl to být letos závod, který bude oslavou devadesátin, jenže už po pár hodinách se Le Mans zahalilo do smutku. Během slavné čtyřiadvacetihodinovky totiž zemřel dánský pilot Allan Simonsen, jenž boural už ve čtvrtém kole v zatáčce Tertre Rouge.

Allan Simonsen foto: ČTK

"Ihned po nehodě byl převezen do nemocnice na okruhu, jenže tam podlehl svým zraněním," stojí v oficiálním prohlášení závodu.

Podle prvních zpráv po nehodě byl přitom čtyřiatřicetiletý jezdec při vědomí a komunikoval s lékaři, ve vážném stavu byl převezen do nemocničního centra na závodním okruhu.

Simonsen boural záhy po startu a jeho Aston Martin byl pořádně zdeformovaný. Hodinu po okruhu kroužilo safety car, když traťoví komisaři museli opravovat svodidla.

Závod i přes tragédii pokračuje.

Simonsen startoval v Le Mans posedmé, při své premiéře v roce 2007 obsadil třetí místo ve třídě GT2, v roce 2010 byl dokonce druhý. Druhým rokem s ním tvořili posádku krajané Christoffer Nygaard a Kristian Poulsen.

V tomto složení vyhráli v dubnu šestihodinovku v Silverstonu v kategorii GTE-AM. V dalším závodě ve Spa-Francorchamps byli druzí a do Le Mans přijeli jako průběžní lídři své třídy ve vytrvalostním MS.

K motoristickému sportu se Simonsen dostal původně jako mechanik. Soutěžit začal až v 21 letech a stal se z něj specialista na vytrvalostní závody.

V Le Mans zemřelo již 22 závodníků

Naposledy si závod v Le Mans vyžádal život závodníka v květnu 1997, kdy tehdy jedenadvacetiletý Francouz Sébastien Enjolras zahynul v takzvané předkvalifikaci poté, co jeho vůz přeletěl bezpečnostní bariéry a explodoval.

Před letošní tragédií byl poslední obětí závodu Le Mans z řad jezdců Rakušan Jo Gartner (32), jehož porsche v červnu 1986 ve dvě ráno kvůli technické závadě v rychlosti 260 km/hod narazilo do bariéry a začalo hořet.

První dvě z 22 obětí si 24 hodin v Le Mans připsal v červnu 1925 - Francouz André Guilbert při dopravní nehodě, když jel ráno v den závodu na okruh, a den nato další Francouz Marius Mestivier, který v 18. kole nečekaně vyjel z dráhy a sjel do příkopu.

Nejslavnější vytrvalostní automobilový závod světa se ale do historie zapsal i nejčernějším dnem v dějinách motorismu, když 11. června 1955 mercedes, v němž zahynul závodník Pierre Levegh, po srážce s jiným vozem vlétl do diváků - 83 z nich zemřelo, ale v závodu se pokračovalo (z piety odstoupily jen dva zbývající mercedesy).

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!