Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Úspěšnější Serena, nebo svěží Venus? Amerika se třese na sesterský souboj

US Open

  10:59aktualizováno  12:15
NEW YORK (Od našeho zpravodaje) - Tři vítězství dělí Serenu Williamsovou od kalendářního Grand Slamu. Chce-li přepsat dějiny, musí v New Yorku nejprve porazit svou sestru Venus.

SESTERSKÉ OBĚTÍ. Serena (vlevo) a Venus při společné čtyřhře na olympiádě v Londýně. foto: Reuters

Ten zápas nedočkavě vyhlíží miliony tenisových příznivců z různých koutů světa. Pro Ameriku je to sportovní šlágr. Snad jen jedna žena se netěšila. Ani trochu.

Oracene Priceovou zase čekají chvíle utrpení. Srdce jí bude trhat dění na Asheově stadionu ve Flushing Meadows, kde se utkají její dcery.

Tolik by si přála, aby starší Venus (35) po vážných zdravotních potížích opět prorazila do semifinále US Open. A zároveň s nadějí a pýchou sleduje triumfální pouť mladší Sereny (33) za dobytím všech čtyř grandslamů v jediném roce.

Radost z postupu. Venus Williamsová prošla na US Open do čtvrtfinále.
Venus Williamsová na US Open.

Když se její děti měly střetnout v červenci ve Wimbledonu, prohlásila, že by se raději šla podívat na Big Ben.

Serena na londýnské trávě přemohla Venus 6:4, 6:3 a podobný výsledek se čeká i na newyorském betonu. Serena je jasnou světovou jedničkou, Venus se drží na 23. místě žebříčku. Jejich postavení odpovídá i historická bilance – 15:11.

„Ale žádná ze soupeřek mě neporazila víckrát než Venus,“ upozornila Serena. „Čeká mě, podle mého názoru, nejlepší hráčka v turnaji.“

Venus zdobí nová svěžest

Serena v současnosti drží všechny čtyři velké tituly. V roce 2015 prohrála pouze dvakrát (s Kvitovou a Benčičovou). Na grandslamech si připsala 25 výher. V neděli přesvědčivě zdolala dravou krajanku Keysovou 6:3, 6:3.

To Venus po čtvrtfinále v Melbourne vypadla hned v 1. kole Roland Garros a ve wimbledonském osmifinále ji zastavila právě Serena. Na US Open se však představila svěží jako zamlada. Po dvou vydřených směnách vyřadila bez větších nesnází Benčičovou apoté i Kontaveitovou.

Bouchardová uklouzla ve sprše a poranila si hlavu, z US Open odstupuje

A teď znovu - za velmi zvláštních okolností - naráží na svou sestru, jejíž vítězství je v národním a asi i rodinném zájmu. Osud ji postavil před šanci pokazit Sereninu historickou jízdu.

Kalendářní Grand Slam naposledy získala fenomenální Němka Grafová před 27 lety. Serenina mise se stala hlavním tématem atahákem 135. ročníku newyorského klání. Sourozenecká bitva příběh zase trochu vyšperkuje.„Myslím, že tuhle úlohu nikdo nemá moc rád,“ řekla Venus. „Ale na druhou stranu se soustředím na co nejlepší výkon a vítězství. Přestože je ta situace opravdu jedinečná.“

Zatímco jejich máma se bude nervovat a prožije si jakousi tenisovou verzi Sophiiny volby, Serena s Venus uvažují střízlivěji.

„Věděly jsme, jak vypadá pavouk. Připravily jsme se na možnost, že se utkáme,“ řekla Serena. „Je to větší zábava než dřív. Víc si vážíme toho, že jsme postoupily daleko, i když pořád jsou to intenzivní bitvy.“

„Odmalička jsme si přály, abychom se dostaly na ty největší scény,“ konstatovala Venus. „A aby zvítězila Williamsová. To je tentokrát jistá věc.“

Ty dvě se mají rády. Škádlí se spíš neškodně. Serenu přiznala, že ji rozčiluje Venusin pes. A Venus zase lamentovala, že se Serena na každoročním rodinném srazu vždycky ujme režie programu.

Čeká se, že Serena ovládne i úterní večerní show v nádherně ozářené Asheově areně. Leda by se tentokrát její starší sestra vzbouřila.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...