130 let

Tomáš Berdych prohrál na úvod Turnaje mistrů 2013 s Wawrinkou. | foto: ČTK/AP

Na úvod Turnaje mistrů padl. Berdych nestačil na Wawrinku

US Open
  •   14:45aktualizováno  19:23
LONDÝN (od našeho zpravodaje) - Ani napočtvrté nezlomil český tenista Tomáš Berdych prokletí úvodního zápasu na Turnaji mistrů. V úvodním duelu singlové části klání v Londýně podlehl šestý hráč světa po téměř dvouapůlhodinové bitvě Švýcaru Stanislasi Wawrinkovi 3:6, 7:6 (0), 3:6.

V našlapané A skupině nečeká Tomáše Berdycha pohodový týden u Temže. Už jeho úvod byl náročný, vždyť Stanislas Wawrinka se svým výborným jednoručným bekhendem nadělal v minulosti českému tenistovi nemálo problémů.

Z dvanácti předešlých zápasů Berdych sedm prohrál. V letošní sezoně má český tenista s Wawrinkou bilanci 1:2. Švýcara porazil v daviscupovém klání v Ženevě, na antuce v Madridu a na US Open však na něj nestačil. "Je to pro mě výzva," říkal 28letý rodák z Valašského Meziříčí před duelem číslo 13.

Jenže třináctka mu nic pozitivního nepřinesla. Berdych si na konto připsal osmou prohru se stejně starým Švýcarem.

On-line reportáž ZDE

"Není to dobrý start, ale ještě zbývají dva zápasy. Se Stanem to bylo znovu těsné. Rozhodlo proměňování šancí. On využil dva brejkboly ze čtyř, já ani jeden z pěti," řekl Berdych.

V rozhodujících momentech působil český tenista - navzdory 16 esům - méně jistě na podání a nepodržel ho ani bekhend. Servis se stal Berdychovi osudným v rozhodujícím momentu, ve čtvrtém gemu třetího setu nabídl soupeři dvojchybou brejkbol a vzápětí poslal míč do autu. Osmý hráč světového žebříčku Stanislas Wawrinka nezaváhal - a premiéru na Turnaji mistrů ozdobil vítězstvím.

V čem švýcarský tenista Berdychovi tak moc nesedí? "Kdyby se to dalo tak snadno pojmenovat, něco bych změnil a vyhrával nad ním. Jestli někdo zná recept, ať se ozve. Hlavní je volba správných úderů v danou chvíli. V tom byl Stan lepší," řekl svěřenec Tomáše Krupy.

Wawrinka dobře začal i skončil

Berdych nezačal úvodní duel Turnaje mistrů ideálně. Wawrinka ho zasypával skvělým podáním a navíc velice dobře returnoval servis českého dlouhána. V šestém gemu si na konto připsal rozhodující brejk, když Berdychovi u brejkbolu švýcarského tenisty nepomohlo ani jestřábí oko.

Výborně se pohybující Wawrinka držel soupeře neustále pod tlakem a ač v závěru zaváhal u setbolů, nakonec při vlastním podání stvrdil zisk prvního setu.

Berdych se nezlomil, ve druhém setu hru výrazně zpřesnil a za stavu 4:3 se dokonce dostal ke třem brejkbolům. Jenže Wawrinka coby nováček na Turnaji mistrů nervozitou netrpěl, ve zlomovém momentu "povolal do zbraně" skvělý servis a i s pomocí dvou es odvrátil krizovou situaci.

Program

  • Úterý
    odpoledne Nadal - Ferrer
    večer Djokovič - Federer

O osudu druhého setu, který tenistům znepříjemnila i bizarní situace s nefunkčním světelným sponzorským panelem u kurtu, rozhodl tie-break. Byl jednoznačný, Berdych v něm soupeři nedovolil ani bod.

Jenže na pozitivní vlně se dlouho neohřál. Ve čtvrtém gemu třetího setu nabídl soupeři dvojchybou brejkbol a vzápětí poslal míč do autu. Výborně servírující Wawrinka, osmý hráč světového žebříčku, navzdory svalovým problémům v závěru utkání už nabídnutou výhodu nepustil.

A Tomáš Berdych se musí soustředit na zbylé dva soky ve skupině A - mimořádně silné protivníky. V Londýně ještě vyzve světovou jedničku Rafaela Nadala (s nímž prohrál 15krát v řadě) a Davida Ferrera, s nímž minulý týden prohrál ve čtvrtfinále turnaje v Paříži-Bercy.

"Zbývající soupeři jsou na papíře ještě těžší. Ale budu ty zápasy brát jeden po druhém. Připravím se na ně. Už jsem tady byl v situacích, kdy to se mnou nevypadalo dobře. A třeba předloni jsem přesto šel do semifinále," dodal Tomáš Berdych.

Autor: