130 let

Petr Švancara z Viktorie Žižkov (vlevo) zpytuje svědomí po neproměněné šanci v zápase proti Baníku Ostrava | foto: Vondrouš Roman , ČTK

Na Žižkově se hrála liga v šeru

Sport
  •   19:58
Praha - Fotbalisté Baníku Ostrava vyhráli v osmém ligovém kole na hřišti Viktorie Žižkov 2:0 v utkání, kterému hrozilo předčasné ukončení kvůli výpadku elektrického proudu. Na stadionu pod televizním vysílačem totiž dlouho nešlo umělé osvětlení. Až ve druhém poločase, dvacet minut před koncem, domácí klub na poslední chvíli dodávku elektřiny zajistil a odvrátil tak hrozící velkou blamáž.

Zápas v první půli ale ani v nejmenším nenaznačil, že proti sobě stojí celky, které dělí v tabulce devět míst a osmibodová propast. Na Baník jakoby dolehla letošní první ligová prohra s Olomoucí, Ostravané se i dnes pod televizní věží herně trápili a Žižkov hrající na hranici agresivity je v úvodním dějství několikrát dokázal přehrát.

V útoku tápající a nepřesně hrající Baník se v první půli dostal k jedinému vážnému ohrožení branky: Magera ve 32. minutě běžel sám na branku, ale gólman Bartalský jeho únik překazil včasným pádem pod nohy. Jinak měla domácí obrana dirigovaná bývalým dlouholetým ostravským zadákem Pavlem Bestou na dlouhé minuty klid. Žižkov v první půli na hřišti vládl, srážela jej však bídná koncovka.

Ve 20. minutě neuspěl hlavičkující Kalod a v desetiminutovce před poločase třikrát trestuhodně selhal i hlavní ofenzivní tahoun Švancara. Po Straceného centru nejprve lízl míč hlavou jen do náruče pozorného brankáře Vaška, pak po akci Kušníra šajtlí vypálil vedle branky a nakonec předvedl pěknou individuální akci, když se vyhnul Cigánkovi i Řezníkovi, ale všechno pokazil ranou přímo do vybíhajícího Vaška. Švancara byl i po změně stran největší hrozbou pro ostravskou obranu.

Osm minut po poločase se dostal za záda stopera Bystroně a v pokutovém území se po vzájemném souboji dožadoval penalty. Místo toho ale ke svému údivu za svůj pád dostal od sudího Jecha jen žlutou kartu.

Šero svědčilo Baníku
Během druhé půle se spíše než o utkání mluvilo o tom, jestli se duel vůbec dohraje, protože domácí klub dlouho nebyl schopen zajistit dodávku elektrické energie do umělého osvětlení. Dění na trávníku pomalu tonulo v šeru, ale v těch chvílích začal Baník přebírat iniciativu. Po hodině hry byla prvním varováním přízemní střela Rajtorala, vzápětí těsně vedle hlavičkoval dlouhán Magera.

A v 69. minutě, kdy se už pomalu schylovalo k předčasnému ukončení zápasu, hosté tvrdě udeřili.  Aktivní Rajtoral udělal další zmatek na pravé straně hřiště, vzápětí poslal přesný pas před branku a stoper Bystroň míč pohotově dopíchl do domácí branky. A zároveň po 258 minutách ukončil ostravský střelecký půst.

Ostravský gól hodně zamával se sebevědomím Žižkova, jehož hráči vůbec nebyli již za plného osvětlení schopni na takový scénář reagovat. Domácí se nedostali do tlaku ani šancí, jejich trápení naopak v poslední minutě ukončil Svěrkoš, který se trefil pohotově po skrumáži ve vápně. 

Baník tak po dvou zápasech znovu poznal vítězný pocit, naopak Žižkov čeká na výhru od prvního kola.
Výsledek:
Viktoria Žižkov - FC Baník Ostrava 0:2 (0:0)
Branky: 69. Bystroň, 90. Svěrkoš. Rozhodčí: Jech - Kordula, Goňa. ŽK:
Kušnír, Švancara - Rajtoral. Diváci: 3848.

Autor: ČTK