130 let
Veronika Velezová-Zuzulová.

Veronika Velezová-Zuzulová. | foto: ČTK/AP

Doporučujeme

Nad Tatrou se blýská: na Slovensku válčí sjezdařské hvězdy s lyžařským svazem

Sport
  •   6:55
PRAHA - Vánoční svátky jsou především o pohodě a klidu. U našich východních sousedů je ale pojali letos jinak. Tedy v případě Slovenské lyžařské asociace (SLA) a největších sjezdařských hvězd Veroniky Velez-Zuzulové, Petr Vlhové a také Adama Žampy.

Jsou dvě smlouvy, které podepisují slovenští lyžaři se svazem – Smlouva o sportovní reprezentaci pro tu konkrétní sezonu a Status sportovce a reprezentace SLA.

A právě druhý dokument se stal jablkem sváru. Generální sekretář SLA Radovan Cagala se totiž 23. prosince obrátil na Zuzulovou, Vlhovou a Žampu prostřednictvím emailu s tím, že jim prodlužuje termín na doručení podepsaného Statusu reprezentanta do 27. prosince. Pokud by tak neučinili, svaz by je odhlásil ze soutěží FIS (Mezinárodní lyžařská federace).

Ani jeden ze závodníků jej ale dosud nepodepsal.

„Tento status je pro Zuzku a ostatní lyžaře nevýhodný, a proto ho nechceme podepsat. SLA se nijak nepodílí na zabezpečení přípravy Zuzky a ani nepřispívá na cestovní náklady spojené s účastí ve Světovém poháru,“ vysvětlil skrze mail svůj odmítavý postoj otec a trenér Zuzulové Timotej.

BOJE O REPREZENTAČNÍ LYŽAŘSKÉ SMLOUVY

O reprezentační smlouvy se mezi lyžaři a svazem bojuje často i v Česku. Bitvu o reklamní plochy zažili v minulosti mimo jiné i Kateřina Neumannová, Jakub Janda či Šárka Strachová (ještě za svobodna pod jménem Záhrobská). V drtivé většině případů dochází k těmto dohadům u lyžařů, kteří patří mezi elitu ve své disciplíně a připravují se s vlastním realizačním týmem a na vlastní náklady mimo reprezentaci.

Tomu vadí, že loni byl stejný formulář ve prospěch sportovce, zatímco letos tomu je jinak. Hlavním problémem jsou pochopitelně peníze, konkrétně reklamní plochy na oblečení a vybavení. V jedné z pasáží formuláře se píše, že SLA může vstoupit do všech smluv uzavřených mezi sportovce a jeho sponzorem.

„My o smlouvách na sezonu jednáme od začátku kalendářního roku, SLA ale tento status poslala až v rozjeté sezoně, kdy už jsou všechny smlouvy uzavřené,“ zlobí se na vedení svazu Timotej Zuzula. A není sám. Podobný postoj zastává i otec Vlhové Igor, který je její manažerem.

Za lyžaře se kromě fanoušků postavil také bývalý slovenský ministr Martin Glváč. Ten o řešení těchto smluv ví své, všichni tři úspěšný lyžaři totiž patří do armádního klubu VSC Dukla Banská Bystrica.

Poté, co Zuzulová, která ve čtvrtek skončila druhá v rámci slalomu SP v Semmeringenu a v celkovém hodnocení disciplíny ji patří stejná příčka hned za Američankou Mikaelou Shiffrinovou, maily zveřejnila na facebooku, zareagoval i svaz.

„Nerozumím této hysterii. Toto není můj výmysl, ale o přesný překlad nařízení FIS. Z mého pohledu jde o formalitu. Jelikož chápeme, že jsou naši reprezentanti zaneprázdněni, sedneme si společně po závodech v Flachau,“ napsal v oficiálním prohlášení šéf svazu František Repka.

Zda a případně jak se celý případ vyřeší, bude známo nejdříve po 10. lednu, kdy se ve Flachau jede slalom žen, tedy elitní to disciplína nejen Velez-Zuzulové, ale i Vlhové. Do tohoto termínu stihnou ještě zastávky SP v Záhřebu a Mariboru.

Autor: Antonín Vavrda