Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Nadal bude usilovat o dvanáctý titul na French Open, v semifinále hladce zdolal Federera

Sport

  15:49
Paříž - Španělský tenista Rafael Nadal si na Roland Garros zahraje o rekordní dvanáctý titul. Antukový král v semifinále vyřadil velkého rivala Rogera Federera, švýcarského soupeře porazil ve 39. vzájemném zápase hladce 6:3, 6:4, 6:2. Obhájce titulu finálový duel v Paříži ještě nikdy neprohrál.

Rafael Nadal se raduje z vítězství nad Rogerem Federerem foto: Reuters

Neporazitelnost na pařížské antuce udržel Nadal i proti Federerovi, s nímž na French Open vyhrál všech šest zápasů. Naposledy se tu ale utkali už v roce 2011. Posledních pět vzájemných duelů naopak vyznělo pro Federera, všechny se ale hrály na tvrdých površích. V celkové bilanci nyní Nadal vede 24:15.

Federer, který se na French Open vrátil po tříleté pauze, držel s Nadalem v nepříjemném větrném počasí v úvodních dvou setech krok. „Proti Rogerovi je to vždycky těžké. V tomhle větru to bylo ještě těžší,“ řekl rodák z Mallorcy a pro soupeře měl jen slova chvály. „Je to vždycky velké potěšení zahrát si proti nejlepšímu hráči historie. Je neuvěřitelné, na jaké úrovni v 37 letech stále hraje,“ dodal třiatřicetiletý Nadal.

Španěl znovu potvrdil, že na Roland Garros je takřka nepřemožitelný. Na kontě tu má 92 výher a jen dvě porážky. Dvanáctkrát do finále na stejném grandslamovém turnaji postoupil jako první muž v historii. Stejnou bilanci mají Margaret Courtová na Australian Open a Martina Navrátilová ve Wimbledonu.

Ve finále, v němž bude usilovat o 18. grandslamový titul, se může Nadal utkat stejně jako vloni s Rakušanem Dominicem Thiemem, nebo s prvním hráčem světového žebříčku Novakem Djokovičem.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.