130 let

Rafael Nadal na Turnaji mistrů. | foto: ČTK/AP

Nadal je v semifinále Turnaje mistrů a zajistil si post jedničky

Davis Cup
  •   17:34aktualizováno  19:57
LONDÝN - Španělský tenista Rafael Nadal přemohl na Turnaji mistrů v Londýně Stanislase Wawrinku ze Švýcarska 7:6, 7:6. Zajistil si tím postup z "Berdychovy" skupiny do semifinále a potvrdil také pozici světové jedničky.

Nadala z prvního místa světového žebříčku do konce roku už nikdo nemůže sesadit, Srbu Djokovičovi by nepomohlo ani vítězství na Turnaji mistrů, ani dvě singlové výhry v daviscupovém finále proti Česku.

"Skončit rok jako světová jednička, to je perfektní scénář, ale je to ohromně těžké, protože na okruhu je nespočet silných soupeřů," řekl Nadal v rozhovoru na kurtu.

Španěl zakončí sezonu na světovém trůnu po letech 2008 a 2010 potřetí v kariéře. V historickém pořadí počtu týdnů na čele žebříčku přeskočí šestého Björna Borga.

Letošní úspěch 27letého španělského tenisty je umocněn tím, že vládne elitě, ačkoliv se v únoru vrátil po sedmiměsíční pauze zaviněné zraněným kolenem.

Nadal v roce 2013 získal deset turnajových titulů a prohrál pouze šest zápasů. "Prožívám neuvěřitelný návrat, který bych bez svého týmu nikdy nedokázal."

K definitivnímu potvrzení své dominance mu navíc osud nemohl dopřát lepšího soupeře. Švýcar Wawrinka totiž s Nadalem neuhrál v jedenácti vzájemných zápasech ani jeden set! I když tentokrát se Španěl na výhru pořádně nadřel...

S takovou bilancí bylo pro Wawrinku těžké nastoupit na kurt, ale Berdychův přemožitel z prvního zápasu byl statečný. Diváky v londýnské O2 Areně bavila jeho pestrá hra.

I když byl Wawrinka vyrovnaným protivníkem, Nadal vedl 5:3 a už to vypadalo, že pohodlně úvodní sadu vyhraje. Ovšem Švýcar zabojoval a čtyřmi gamy v řadě obrátil skóre. Obrat se mu podařil také v tie-breaku. Jenže v rozhodujících momentech Španěl vytáhl skvělé obranné údery a zkrácenou hru ovládl.

Zničená raketa

Wawrinka vypjatou situaci nezvládl, roztřískal raketu a stěžoval si na výkřiky z Nadalovy lóže.

Ale 28letý Švýcar to nezabalil. Za stavu 1:1 ve druhém setu měl dva brejkboly, jenže je po zbytečných chybách zahodil. Wawrinku pak nepoložila ani ztráta podání, z 1:4 vyrovnal na 4:4. Švýcar vydržel zase jen do tie-breaku. Měl dokonce i setbol, ale šanci nevyužil.

Po více než dvou hodinách se radoval Nadal, tenisový král roku 2013. Španělský levák Turnaj mistrů ještě nikdy v kariéře nevyhrál. Teď je blízko, potřebuje "jen" dvě výhry ve vyřazovací fázi prestižního podniku...

Autor: