Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Nadal se stane světovou jedničkou. Federer hrát v Cincinnati nebude

Sport

  18:15aktualizováno  19:36
cincinnati - Španělský tenista Rafael Nadal se za týden opět stane světovou jedničkou. K návratu na první místo žebříčku ATP po třech letech mu pomohlo odstoupení Rogera Federera z probíhajícího turnaje v Cincinnati. Švýcarská hvězda má problémy se zády.

Rafael Nadal se stane jedničkou po více než třech letech. foto: ČTK/AP

Kvitová vydřela v Cincinnati postup do 2. kola, Veselý končí

Vítěz patnácti grandslamů Nadal byl naposledy světovou jedničkou v červnu 2014, dohromady žebříčku vládnul už 141 týdnů.

Nyní na trůnu vystřídá zraněného Brita Andyho Murrayho. Šanci k návratu do čela pořadí měl i Federer, ten by však musel v Cincinnati dojít do semifinále a jeho španělský rival by nesměl vyhrát jediný zápas.

Federer nakonec na turnaji nenastoupí. „Moc mě to mrzí, protože jsem tady vždycky rád hrál. Bohužel jsem si v Montrealu hnul se zády a potřebuji týden na odpočinek,“ uvedl v prohlášení majitel 19 grandslamových titulů.

Šestatřicetiletý Švýcar si na bolesti zad stěžoval už v neděli po finále v Montrealu, které prohrál s Němcem Alexanderem Zverevem 3:6 a 4:6.

Rafael Nadal se mazlí s pohárem pro šampiona.
Gratuluju, Rafo.

Sám žebříček vedl naposledy v listopadu roku 2012. Celkově už Federer strávil v čele pořadí ATP Tour rekordních 302 týdnů.

Odhlášením se zařadil do početného zástupu elitních tenistů, kteří v Cincinnati ze zdravotních důvodů nehrají. Z elitní desítky je jich šest.

Problémy před US Open budou raději léčit nejen Murray a Federer, ale i Marin Čilič a Kei Nišikori; dvojice Novak Djokovič a Stan Wawrinka už dokonce ukončila sezonu.

Naopak v Cincinnati už znovu naskočí do zápasů Tomáš Berdych, jenž si v minulém týdnu v Montrealu skřípnul nerv v oblasti žeber.

Autor: