Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Nadal se vrací na tenisový trůn, triumfoval v Paříži a stal se světovou jedničkou

Sport

  17:37aktualizováno  19:06
PAŘÍŽ - Po loňském triumfu Rogera Federera nad Robinem Söderlingem vyhrál popáté za posledních šest let grandslamové Roland Garros Rafael Nadal. Na pařížské antuce dnes porazil ve třech setech 6:4, 6:2 a 6:4 stejného soupeře jako o rok před ním Švýcar a vystřídá ho na pozici světové jedničky.

Rafael Nadal foto: Reuters

Více titulů než Nadal na Roland Garros získal pouze legendární Söderlingův krajan Björn Borg, držitel šesti pařížských pohárů. První titul na French Open získal Nadal v roce 2005 a pak vyhrál další tři ročníky. Letos triumfoval bez ztráty setu stejně jako v roce 2008.

Vizitka Rafaela Nadala

Datum narození: 3. června 1986
Státní příslušnost: Španělsko
Výška a váha: 185 cm, 85 kg
Rodina: svobodný
Postavení v žebříčku: 1. místo (od 7. června)
Úspěchy: vítěz 7 grandslamů ve dvouhře - 5x French Open (2005-08, 2010), Australian Open 2009 a Wimbledon 2008; olympijský vítěz ve dvouhře (2008); vítěz 40 turnajů na okruhu ATP ve dvouhře a šesti ve čtyřhře (naposledy Indian Wells 2010 s Markem Lópezem); 3x členem vítězného mužstva Davis Cupu (2004, 2008-09)

"Hrál jsem nejlépe, jak jsem mohl. Ať se ti daří ve zbytku sezony," obrátil se Nadal k Söderlingovi při vyhlášení. Francouzsky pak poděkoval publiku za podporu a výhru označil za nejemotivnější moment kariéry. V rodném jazyce se mimo jiné poklonil španělské královně Sofii v hledišti. "Za rok nashle," loučil se.

"Gratuluji ti k pátému titulu. Tvůj výkon byl skutečně impozantní a pokud budeš hrát takhle dál, tak jich vyhraješ ještě několik," řekl Söderling do mikrofonu ve své řeči. "A já doufám, že se sem za rok vrátím a do třetice všeho dobrého to vyjde," usmál se Švéd, který byl ve finále i vloni.

Nadalovi se před zaplněným hledištěm podařila odveta za loňský rok, kdy právě se Söderlingem prohrál v osmifinále a pařížský titul pak získal Roger Federer. Nyní Nadal vybojoval Pohár mušketýrů zpět do svých rukou a navíc sebral Švýcarovi pozici v čele žebříčku ATP.

Zpočátku se zdálo, že by mohla na Nadala platit Söderlingova razantní hra. Ve čtvrtém gamu měl Švéd brejkbol, ale pokus o vítězný bekhend skončil v autu. Nadal, fanoušek Realu Madrid, odpověděl fotbalovým nedáš-dostaneš a vzápětí prorazil soupeřův servis.

Čtyřiadvacetiletý Nadal se za základní čarou famózně bránil. Žádný míč pro něj nebyl ztracený a přeliftované míče dopadaly jeden za druhým na půlku Söderlinga tak dlouho, dokud ten nezkazil. Vítězných míčů dokázal semifinálový přemožitel Tomáše Berdycha dát málo.

Za pětapadesát minut vyhrál Nadal první set, což je pro něj vždy velká vzpruha. Na grandslamech totiž před finále vyhrál 94 zápasů, pokud získal první set. Prohrál pouze jediný. I nadále fungovala fyzicky náročná Nadalova "zeď" a od druhé části Španěl diktoval tempo výměn.

Nadějnou pozici měl Söderling na začátku druhé sady, kdy si vypracoval čtyři brejkboly. Diváci volali "Robin, Robin", ale marně. Nadal nekapituloval, ani když byl zády k síti, a odvrátil jeden z brejkbolů již z téměř ztracené pozice. Celkem v utkání Nadal odvrátil osm možností soupeře na zisk jeho podání.

Od stavu 1:2 ve druhém setu získal Nadal sedm her v řadě a bylo o vítězi rozhodnuto. Švéd ztrácel morálku, kupil chyby (celkem jich udělal 45, zatímco Nadal 16) a neměl síly na odpor.

Před poslední hrou oběhla hlediště mexická vlna a Nadal si musel počkat na podání, ale pak po dvou hodinách a osmnácti minutách využil první mečbol. Míč ze strany Söderlinga skončil v síti a Nadal po svém zvyku upustil raketu, zakřičel štěstím a lehl si na záda. Diváci mu tleskali vstoje a dojatý rodák z Mallorky na lavičce slzel štěstím.

Nadal zůstane letos na antuce neporažen. Získal navíc "antukový Grand Slam". Vyhrál 22 zápasů za sebou a před Roland Garros triumfoval na antukových turnajích série Masters v Monte Carlu, Římě a Madridu.

Nadal bude první na světě podruhé v kariéře. Poprvé na pozici jedničky vydržel 46 týdnů, než ho loni sesadil Federer. Švýcar tak zatím nepřekoná v čele pořadí absolutní rekord 286 týdnů vlády, který drží Pete Sampras. Söderling si díky finálové účasti vylepší o místo osobní maximum a v pondělí bude šestý na světě.

Tenisové French Open v Paříži

Muži: Dvouhra - finále:
Nadal (2-Šp.) - Söderling (5-Švéd.) 6:4, 6:2, 6:4.

Úspěšnost prvního podání: 68% - 56%
Esa: 7-7
Nevynucené chyby: 16-43
Dvojchyby: 1-4
Vítězné míče: 35-39
Brejkboly: 4/12 - 0/8

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!