Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Nadal smetl Djokoviče

Sport

  18:18
PAŘÍŽ - Španělský tenista Rafael Nadal postoupil počtvrté za sebou do finále antukového Roland Garros. Trojnásobný pařížský šampion porazil v repríze loňského semifinále 6:4, 6:2, 7:6 Srba Novaka Djokoviče a v přímém souboji uhájil pozici světové dvojky. Trojnásobný pařížský šampion se stejně jako v předchozích dvou letech utká s nejlepším hráčem světa Rogerem Federerem, který v druhém semifinále vyřadil po setech 6:2, 5:7, 6:3, 7:5 domácí naději Gaela Monfilse.

Nadal je na antuce nepřemožitelný. foto: ČTK

Na pařížském grandslamu fenomenální španělský antukář ještě neprohrál, svou vítěznou sérii dnes prodloužil na 27 zápasů.

Nadal postoupil počtvrté za sebou do finále Roland Garros jako teprve třetí muž po Ivanu Lendlovi a Björnu Borgovi. Slavný Švéd, jehož sérii čtyř triumfů po sobě může svalnatý Mallorčan napodobit, sledoval výkon svého následovníka z hlediště centrálního kurtu Philippa Chatriera.

Očekávaný souboj mezi dvěma mladými hvězdami světového tenisu Nadal až na výjimky suverénně ovládl. O rok mladšího Srba "přišpendlil" k základní čáře tvrdými údery a honil ho ze strany na stranu. Vítězi Australian Open nevycházel po celém utkání servis - čelil 14 brejkbolům, přitom Nadal v prvních dvou sadách pouze dvěma.

Přesto Djokovič utkání nevzdal a v třetím setu se pokusil o zázrak, když za stavu 0:3 neměl co ztratit a začal víc riskovat. Za stavu 5:4 ještě Nadal podával na vítězství v zápase, nicméně světové trojce se podařilo otočit a dostat se do vedení 6:5. V dvanácté hře však svěřenec slovenského trenéra Mariána Vajdy nevyužil setbol, Nadal dotáhl set do tie-breaku a v něm už nedal soupeři šanci.

Po dvou hodinách a 49 minutách tak mohl po drtivé smeči klesnout na centrálním kurtu radostí k zemi a slavit osmou výhru nad Djokovičem z 11 duelů. "Byl to zápas té nejvyšší kvality. Jsem rád, že jsem znovu ve finále," řekl v rozhovoru na kurtu vítěz.

Dvouhra - semifinále:

Federer (1-Švýc.) - Monfils (Fr.) 6:2, 5:7, 6:3, 7:5, Nadal (2-Šp.) - Djokovič (3-Srb.) 6:4, 6:2, 7:6 (7:3).


Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!