Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Nadal smetl Tsitsipase a jde si pro svůj druhý australský titul

Sport

  12:07
Melbourne / Praha - Španělský tenista Rafael Nadal je popáté ve finále Australian Open. Deset let po svém jediném triumfu v Melbourne porazil druhý hráč světového žebříčku v semifinále hladce 6:2, 6:4, 6:0 talentovaného Řeka Stefanose Tsitsipase.

Rafael Nadal se raduje po postupu do finále Australian Open. foto: ČTK/AP

Mužské semifinále v Melbourne: legendy vs. mladí dravci

Dvaatřicetiletý Nadal bude v nedělním finále bojovat o 18. grandslamový titul. 

Jeho soupeřem bude vítěz pátečního semifinále mezi světovou jedničkou Novakem Djokovičem ze Srbska a Francouzem Lucasem Pouillem.

Dvacetiletému Tsitsipasovi, jenž v osmifinále překvapil výhrou nad obhájcem titulu Rogerem Federerem ze Švýcarska, nedal španělský favorit šanci. Nadal zápas ukončil po hodině a 46 minutách a pokračuje v Melbourne bez ztráty setu.

Nadal předvedl proti čtrnáctému nasazenému Tsitsipasovi téměř bezchybný výkon. V úvodním setu vyhrál všechny výměny po svém podání a v druhém 12 ze 14. 

Ve třetí sadě do stavu 5:0 ztratil jen pět míčů a teprve v šestém gamu dal pokaženým volejem Řekovi první šanci na brejk v zápase. Lehce ji však odvrátil a brzy nato proměnil první mečbol.

Díky dnešnímu vítězství se Nadal stal druhým hráčem historie, jenž si zahraje 25. grandslamové finále, po Federerovi (30). 

V roce 2009 právě nad Federerem vyhrál jedenáctinásobný šampion Roland Garros poprvé a naposledy finále na Australian Open. 

V letech 2012, 2014 a 2017 prohrál postupně s Djokovičem, Švýcarem Stanem Wawrinkou a Federerem.

Autor: