Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Nadějná Šafářová musela kvůli srdeční vadě přerušit kariéru

Sport

  10:30
PRAHA - Talentovaná česká cyklistka Adéla Šafářová přerušila ze zdravotních důvodů kariéru. Devatenáctileté závodnici, jež kombinuje silniční i horskou cyklistiku a cyklokros, objevili lékaři při prohlídce vrozenou srdeční vadu.

Cyklokrosařka Adéla Šafářová musela v pouhých 19 letech přerušit kariéru. foto: Petr Lemberk, MAFRA

„Adéle ji diagnostikovali lékaři pražské Dukly během běžného lékařského vyšetření. Diagnózu a rozsah srdeční vady následně upřesnili lékaři ze specializovaného pracoviště,“ uvedl v tiskové zprávě reprezentační trenér horských kol Viktor Zapletal.

„Na základě jejich doporučení musí Adéla pozastavit závodní činnost a vrcholovou formu tréninku a podstoupit léčbu a řadu dalších speciálních vyšetření,“ dodal.

Sama závodnice se podělila o zprávu se svými fanoušky na instagramu. 

„Bohužel musím oznámit, že kvůli zdravotním problémům mě v nejbližší době (možná už nikdy) neuvidíte na startovní čáře. Věřím, že tato situace je pouze dočasná a že se brzy ve zdraví potkáme,“ napsala cyklistka.

Šafářová je velkým a všestranným talentem české cyklistiky už od žákovských kategorií. Mnohonásobná mládežnická mistryně republiky byla členkou reprezentačního týmu horských i silničních kol a cyklokrosu. 

Letos byla druhá na mistrovství republiky v cyklokrosu mezi seniorkami a na mistrovství světa obsadila deváté místo v kategorii do 23 let.

Autor: